La filòloga Carme Martí durant la presentació de la seva segona novel·la el dimecres 18 d'octubre de 2017. (Horitzontal)
La filòloga Carme Martí durant la presentació de la seva segona novel·la el dimecres 18 d'octubre de 2017. (Horitzontal)

Carme Martí narra amb 'El Camí de les Aigües' "l'heroïcitat" de les dones anònimes durant la dictadura franquista

ACN Barcelona.-La filòloga Carme Martí (Montblanc, 1972) ha publicat 'El Camí de les Aigües' (Amsterdam). La novel·la és un homenatge a les dones anònimes que van fer "heroïcitats" per tirar endavant les famílies al llarg del segle XX. L'obra té dues trames que conflueixen, una de contemporània i l'altre antiga ambientada al segle XX amb la Guerra Civil Espanyola i la dictadura. La història actual de ficció té com a protagonista la Laura, una professora que pateix una malaltia mental al mateix moment que està de dol i les seves relacions amb la família, l'amistat i l'amor. Pel que fa a la història antiga, està basada en fets reals en l'àvia de Carme Martí, Maria Badia. En aquest cas, s'explica com aquesta dona viu la passió per la cuina tot i les incerteses i dificultats del seu temps.

Després de l'èxit 'd'Un cel de plom' centrada en la figura de Neus Català, Martí ha presentat la seva segona novel·la que ha cuinat a "foc lent" durant cinc anys. El treball es defineix com un "cant" a la cuina i un homenatge a les àvies treballadores. Mentre que amb el primer volum la filòloga parlava de la deportació ara ha tractat com la gent va viure les misèries "que es van patir pels que es van quedar aquí". "Parlo de dones anònimes i de com van tirar endavant a famílies en uns camins plens de pedres i entrebancs", ha assegurat. La història ambientada en l'àvia de l'autora del llibre relata com el personatge es veu obligat a deixar casa seva als nou anys per treballar de mainadera, com marxarà del poble per fer de cambrera a Reus i finalment com aterrarà a Barcelona on descobrirà la seva autèntica passió: la cuina. "Amb la cuina se li obre un món i viu en una Barcelona republicana que la fa molt feliç. Però amb l'arribada de la guerra haurà de tornar a l'Espluga de Francolí i treballar en un hospital de sang atenent a soldats", ha explicat l'autora.Durant la roda de premsa de presentació del que han definit com una de les novetats literàries més importants de l'any del segell 'Som Ara Llibres', s'ha manifestat que aquesta obra tracta el context de la Guerra Civil i la postguerra des d'un punt de vista inèdit. Precisament, l'autora ha dit que des dels ulls de la cuinera es podran redescobrir moments històrics com el comiat del brigadistes internacionals a l'Espluga de Francolí. "Ja havia fet les memòries de la meva àvia però ara m'he documentat i he introduït elements de ficció per fer-ne una novel·la. Explico tota aquesta època des dels sentiments i com ho van viure", ha concretat. L'autora ha admès que el repte ha estat enllaçar la història de la seva àvia amb la del personatge de la Laura, ambientada en l'actualitat en 15 dies d'unes vacances de Nadal. Carme Martí ha explicat que una de les idees que ha volgut plasmar a la novel·la és la "diferent" manera d'afrontar les situacions complicades per les persones de generacions diferents. "La Laura viu en un moment actual molt més planer que no pas la Maria Badia, però tot i així s'ho passarà molt més malament que no pas ho passarà la cuinera", ha apuntat. Segons l'autora en segle passat s'aconseguia viure-ho tot amb una certa "alegria".Carme Martí és llicenciada en filologia catalana i forma part de l'equip del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. El seu debut com a narradora el va fer amb 'Un del de pom' el 2012, una novel·la sobre la vida de Neus Català, supervivent catalana del camp d'extermini de Ravensbrück (Alemanya).

Anar al contingut