El president del CGPJ, Carlos Lesmes, i el rei Felip VI, en el discurs d'obertura de l'any judicial (EFE/JJ Guillén)

Carlos Lesmes obre la porta a dimitir si no es renova urgentment el CGPJ

Lesmes, en un to molt dur, també exigeix a Sánchez i Feijóo que acordin immediatament la renovació dels càrrecs de la judicatura i insinua que dimitirà davant la situació desesperada de la justícia espanyola

Actualitzat

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha sol·licitat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que es reuneixin de forma urgent i que arribin a un acord "durant les pròximes setmanes".

Lesmes, amb un to força contundent, ha demanat a Sánchez i Feijóo que renovin ja el Consell o bé que retornin totes les competències a l'òrgan que presideix. Per al jutge, la justícia espanyola "està sotmesa a tensions" que poden dur-la a la "inoperància" i, de fet, considera que la situació judicial actual és "la més delicada de la democràcia".

En el seu discurs d'obertura de l'any judicial davant el rei Felip VI, Carlos Lesmes ha avançat que si no es resol el bloqueig del Consell caldrà "reflexionar sobre l'adopció d'un altre tipus de decisions que ni desitgem ni ens agraden".

Tot i això, en un primer moment no ha detallat quines serien aquestes mesures extraordinàries, que s'activarien en cas que PSOE i PP no resolguin les seves desavinences. Però, poc després, i ja lluny de les càmeres, Lesmes ha aclarit que estava obrint la porta a presentar la seva dimissió. Lesmes ha recordat que la renovació ve obligada per l'actual legislació "sense que pugui ser supeditada per cap partit polític".

 

Amenaça de veto als nous nomenaments del Consell

El Consell General del Poder Judicial, caducat des de fa gairebé quatre anys, es reunirà aquest dijous amb un mandat del govern espanyol: triar abans de dimarts 13 dos nous magistrats per al Tribunal Constitucional.

El Consell no podrà fer cap altre nomenament i això ha indignat algun dels vocals del sector conservador, que fins i tot es plantejarien vetar els nous nomenaments. Perquè això passés caldria el vot de 8 dels 19 membres actuals. Aquests vocals se senten controlats per l'executiu, que els obliga a actuar amb un temps limitat.

El president del Consell, també del sector conservador, entén la incomoditat dels vocals, però assegura que no permetrà cap rebel·lió. "M'hi oposo. Ho he mantingut sempre, en la meva carrera professional i ara com a president", afegia Lesmes.

 

La importància de comptar amb un Tribunal Constitucional progressista

D'altra banda, el govern espanyol haurà de nomenar dos membres més del Tribunal Constitucional. Un d'aquests seients s'estaria negociant amb els socis habituals del govern de Sánchez, entre els quals hi ha Esquerra.

Un cop s'hagin renovat els quatre magistrats, tres de progressistes i 1 de conservador, el Tribunal Constitucional passarà a tenir majoria progressista.

És una qüestió de vital interès i importància per al govern espanyol, ja que durant els pròxims mesos el TC té sobre la taula carpetes molt significatives, com les lleis de l'avortament, la de vaga, la d'educació o els recursos contra els indults dels líders independentistes.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezCGPJAlberto Núñez Feijóo
Anar al contingut