Carles Riera, CUP (EFE)
Carles Riera, de la CUP (EFE)

Carles Riera, CUP: "La Moncloa ha tornat a dir que no. Fa ja un acte de sobirania?"

Actualitzat

El líder de la CUP, Carles Riera, ha reclamat que el govern actuï per aplicar la República i ha retret l'actuació del Mossos els últims dies en la manifestació de dissabte i al Parlament l'1-O. Riera ha acusat el govern de ser la "barrera" que impedeix avançar cap a la República.

"El moviment republicà reclama que aquest Parlament i el seu govern facin efectiu el referèndum de l'1-O, ara, no després de les sentències. Un acte de sobirania, i vostès no tenen cap pla per fer-lo. Vostès són la barrera entre el règim i l'1-O. Aquest poble guanyarà la independència, amb vostès o contra vostès, estem disposats a saltar aquesta barrera."

"El seu govern hauria de fer autocrítica per les càrregues policials a cara tapada i no aïllades, sinó sistemàtiques. Dissabte ha començat un nou cicle polític, per reclamar que les institucions tinguin el coratge i la fermesa de tirar endavant el que es va votar fa un any."

 

 

Riera ha retret que el govern sigui "el perfecte administrador de l'autonomia catalana".

"La Moncloa ha tornat a dir que no. Què farà? Tirarà la pilota endavant o fa ja un acte de sobirania?"

"El programa del seu govern l'hem d'impugnat de cap a peus: són els perfectes administradors de l'autonomia del règim del 78, que estan mantenint."

"Formen part del problema, no hem vist res fins avui. Hem vist un continuat acatament de l'Estatut i la judicatura espanyola, no hem vist ni una iniciativa per disputar-li al règim el territori. Al contrari, dialoguen i negocien amb el govern del PSOE, que manté intacta la repressió."

 

 

 

Riera ha demanat la remodelació del cos dels Mossos i la dimissió al conseller Miquel Buch:

"Aprengui d'Europa: quan es tolera el feixisme, s'escampa arreu. A la nostra República el feixisme se'l combat i se'l fa fora. Per respecte a la llarga memòria antifeixista, dimiteixi, senyor Buch, plegui per dignitat de les persones que l'1-O van suportar els cops per defensar les urnes i ara són els Mossos que els peguen. Què en pensaria, d'una profunda remodelació dels Mossos, començant per la dissolució de la BRIMO?"

 

Sobre els presos, Riera ha recordat que el govern "té la clau dels presos", i que per "restituir les institucions cal destituir el règim del 78":

"Les claus de les presons les tenen vostès i potser arribarà un moment que el poble de Catalunya els demanarà que alliberin els presos."

"La nova Constitució cal que emani d'una nova legitimitat, i no de l'autonòmica. La violència institucional i quotidiana la tenim cada dia."

 

Sobre el programa i els pressupostos, Riera ha recordat que continuen sent crítics. "Mantenim alçada la targeta vermella", ha dit, i també que no garantiran l'estabilitat del govern si segueixen una línia autonomista.

"Preparen uns pressupostos que acaten la Constitució i les regles fiscals de l'Estat, condemnant els catalans a polítiques fiscals justes. Abans de desobeir prefereixen acatar."

"No siguin un obstacle i obeeixin el poble, que és qui més bé ordena. El poble està preparat. Qui potser no ho està és el PDeCAT. No comptin amb nosaltres per a l'estabilitat d'aquest govern. La nostra missió és la ruptura democràtica amb l'estat espanyol i l'autonomia."

 

Torra ha respost als diputats de la CUP demanant el suport per no dividir el bloc independentista si es vol assolir la República: "O ho fem entre tots junts o no ens en sortirem."

 

 

La rèplica de Carles Riera al president Quim Torra ha insistit sobre l'acció de govern per resoldre les necessitats socials del més del 20% de la població que viu al llindar de la pobresa. Per Riera, no n'hi ha prou que l'Estat restitueixi les lleis suspeses i ha reclamat propostes consistents.

Ha fet propostes concretes reclamant "passos que no s'estan fent i que són urgents i imprescindibles." Ha destacat els problemes de l'habitatge, la gentrificació dels barris a causa de la pujada dels lloguers, que obliga els ciutadans a marxar i a fer llargs i cars desplaçaments. La CUP proposa crear un gran parc d'habitatge públic.

"La creació d'un gran parc d'habitage públic que garanteixi sostre per a tothom a preu assequible. I que aquest parc actuï com a regulador del mercat immobiliari. Tenen la solució davant el nas, i ho saben, però aplicar-ho suposaria exercir la plena sobirania i enfrontar-se als poders financers."

També ha proposat un salari mínim de 1.200 €  i ha destacat que, tot i tenir una feina, molts treballadors estan al llindar de la pobresa, que la majoria dels inframileuristes són dones i que la meitat són caps de famílies monoparentals. Ha instat el govern a crear "una banca pública i una fiscalitat més redistributiva".

Riera diu que la CUP pensa ajudar però per això caldrà desobeir.

"Ens caldrà desobeir tant per fer possible la justícia democràtica i fer efectiva la República com per fer possible la justícia social i construir un país al servei de la majoria de la classe treballadora." 

"Estem disponibles i disposades a liderar aquest repte desobeint i lluitant."

 

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut