Waterloo

Puigdemont torna a Waterloo: "Jo sabia que aquell viatge a Finlàndia acabaria bé"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha arribat a primera hora de la tarda a la seva residència de Waterloo després de passar quatre mesos a Alemanya a l'espera de la resolució de l'euroordre dictada pel jutge del Suprem Pablo Llarena.

Puigdemont i la resta de polítics catalans a l'exterior, han celebrat un acte per la llibertat dels polítics empresonats i exiliats al que es coneix com la Casa de la República. Des del balcó, han saludat les persones que esperaven la seva arribada.

El president Puigdemont ha donat les gràcies a les persones que s'han desplaçat fins a Waterloo per rebre'l "desafiant el sol, les distàncies i les vagues". Ha dit que aquest "és un dia simbòlicament important", però també carregat de sentiments contraposats pel record de les persones que són a la presó. Ha reclamat la llibertat "immediata" dels presos polítics:

"Nosaltres hem arribat fins aquí perquè volem arribar molt lluny. Jo sabia que aquell viatge a Finlàndia acabaria bé. Perquè no és qüestió de com de llarg o de fàcil és el camí, sinó el fet que hi hagi camí."

"La llibertat que anhelem comença per exigir la dels companys empresonats. No els volem a les presons de casa. Els volem a casa."

Han rebut Carles Puigdemont representants de l'Assemblea Nacional de Catalunya, de Plataforma per la Llengua, del Casal Català a Brussel·les i d'Òmnium Cultural.

La filla del conseller Joaquim Forn, Anna Forn, ha recordat situació dels polítics catalans que són a la presó i ha llegit una carta que els exconsellers i els independentistes empresonats han escrit a Carles Puigdemont.

També ha intervingut el raper mallorquí Valtonyc, que viu a Bèlgica per evitar la pena de presó de tres anys i mig per les lletres de les seves cançons que es van considerar que injuriaven la corona. Valtonyc ha dit que Espanya cada cop sembla més una dictadura com Turquia:

"Avui soc jo l'exiliat, però demà pots ser tu, pot ser el teu germà, el teu fill, el teu amic. Els drets no els regala ningú, es conquereixen. La desobediència és l'únic camí, la resistència davant l'opressió."

 

Ben Emmerson, advocat britànic especialitzat en drets humans i que porta la defensa de Carles Puigdemont i de la resta de polítics catalans presos i exiliats davant l'ONU, ha dit que no falta gaire perquè Catalunya formi part, com a estat independent, d'aquest organisme internacional:

"En 18 mesos, quan Catalunya tingui a les Nacions Unides la seva cadira com a estat independent, el meu català haurà millorat"

El president Quim Torra ha dit que qui lluita per la llibertat i els drets humans és "al costat correcte de la història":

"Sapigueu que som al costat correcte de la història. Estem lluitant per la llibertat, estem lluitant pels drets humans. Estem lluitant per la lliberta de tots i perquè aquesta casa, la casa de la república catalana, sigui la casa de tots, efectivament. Aquest és el nostre compromís."

-

 

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontQuim TorraGovern empresonatProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut