Perpinyà

Torra, Puigdemont i Mas: "Militem en el partit dels presidents represaliats per Espanya"

Tots tres s'han trobat a la Casa de la Generalitat de Perpinyà per denunciar la persecució judicial a l'independentisme

RedaccióActualitzat

Els tres últims expresidents de la Generalitat, Carles Puigdemont, Quim Torra i Artur Mas, s'han reunit públicament aquest divendres a Perpinyà.

La trobada, en forma de roda de premsa celebrada a la Casa de la Generalitat, l'han fet coincidir amb la visita de Felip VI i el president del govern espanyol Pedro Sánchez a Barcelona.

Mas i la "brigada judicial"

Ha obert la compareixença Artur Mas, que ha dit que no han vingut a queixar-se, sinó "a fer pedagogia", i s'ha preguntat si és "normal" que tots tres hagin estat perseguits judicialment:

"És ètic que Catalunya tingui tres presidents perseguits per la justícia i Espanya tingui el seu rei emèrit fugat i ben protegit? No ho és, és absolutament immoral i val la pena recordar-ho."

L'expresident Artur Mas, aquest divendres, a Perpinyà

Mas també s'ha preguntat si és "intel·ligent que l'única resposta" al conflicte polític "sigui la brigada judicial".

També s'ha queixat que quan Catalunya ha volgut exercir el seu dret "natural" a l'autodeterminació es qualifiqui de "cop d'estat".

Això l'ha portat a plantejar-se com pot encabir-se aquest conflicte dins de la Unió Europea:

"No es pot permetre aquesta Espanya si volem una bona Europa. Amb aquesta Espanya no es pot construir una bona Europa."

5 presidents represaliats judicialment

En segon lloc ha parlat Carles Puigdemont, que ha dit que compareixen tres presidents perseguits judicialment, però que, de fet, els últims anys n'hi ha hagut cinc, comptant Jordi Sànchez i Jordi Turull:

"Perquè dos altres presidents han estat inhabilitats abans d'arribar al càrrec: Jordi Sànchez, que reunia tots els requisits, i el segon, Jordi Turull, que ja era candidat i havia comparegut, i que a mig debat va ser empresonat, i encara és a la presó. Tot això, en els anys que el senyor Felip VI és rei dels espanyols, tots han estat destituïts."

Carles Puigdemont, aquest divendres, a Perpinyà

Puigdemont ha fet referència a la coincidència amb la visita de Felip VI a Barcelona, recordant que el rei representa una monarquia reinstaurada per Francisco Franco.

Ha insistit que això no és cap opinió, sinó "un fet irrefutable", i ha afegit que l'estat espanyol fa una "negació directe" als drets de Catalunya com a país:

"És negació directe al dret a existir dels catalans, perquè no se'ns permet ser, és un dret que ens assisteix, a nivell internacional i europeu, i a aquest dret hi consagrarem totes les energies, perquè defensant els drets dels catalans estem defensant els drets humans arreu del món."

Més presidents represaliats en el futur?

Per la seva banda, Quim Torra ha assegurat que l'independentisme català és un moviment que sempre ha actuat pacíficament, i que s'ha trobat amb una barrera judicial:

"Amb nosaltres el diàleg ha acabat amb una sentència, el diàleg que Espanya promet, acaba sempre en una sentència condemnatòria, i en el cas del president Puigdemont, en un cruel exili."

Quim Torra, aquest divendres, a Perpinyà

Torra ha reivindicat les jornades del 9N i l'1-O, "fites que semblaven impossibles", i ha pronosticat que, en el futur, pot haver-hi més presidents represaliats:

"Avui som tres, però no sé quants més es poden trobar amb la nostra situació. Portem 10 anys, que són els que representem nosaltres, d'estar en un laberint, i dels laberints se'n surt saltant els murs. Animo els catalans a saltar tots els murs que es trobin per davant."

Torra ha recordat els gairebé 3.000 independentistes que han estat o estan sent investigats per l'aparell judicial:


 

"El partit dels presidents represaliats"

Preguntat per la possibilitat que acabin enfrontant-se en partits diferents en les pròximes eleccions, Puigdemont ha volgut remarcar el caràcter institucional de l'acte:

"Els tres militem en el mateix partit, el partit dels presidents de la Generalitat represaliats per l'estat espanyol."

"Nosaltres, el que expressem per la institució de la presidència de la Generalitat ultrapassa partits, si aquí hi hagués el president d'un altre grup polític no independentista que hagués sigut víctima de les mateixes arbitrarietats, nosaltres estaríem incondicionalment al seu costat."


Declaració de Perpinyà

Després de les primeres intervencions i abans de les preguntes dels periodistes, tots tres han fet públic un text amb el nom de Declaració de Perpinyà, i que han llegit en anglès, francès i català.

La declaració denuncia "la justícia de part, plena d'irregularitats i malintencionada" que s'ha aplicat a "un projecte polític democràtic, la República Catalana":

"La manera d'actuar de l'Estat espanyol està fora de lloc en qualsevol democràcia i s'oposa als principis i valors fundacionals de la Unió Europea."

 

 

Els presidents Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas, aquest divendres, a Perpinyà (ACN)
 

Inhabilitats i perseguits

Tots tres expresidents han estat inhabilitats o perseguits pel sistema judicial espanyol: pendent de processament, Puigdemont, i inhabilitats amb sentència ferma els altres dos, tot i que en el cas de Mas la inhabilitació ja s'ha acabat.

La trobada té lloc 10 dies després de la de Quim Torra, el primer president al qual s'inhabilita en l'exercici del seu càrrec, una inhabilitació que ha deixat buida la presidència de la Generalitat.

També, quan falten uns quatre mesos per a la data en què se celebrarien les pròximes eleccions autonòmiques, segons les previsions del president del Parlament, Roger Torrent.

És també una exhibició d'aparent unitat de l'espai postconvergent, després que Artur Mas decidís no incorporar-se al nou partit creat per Puigdemont, Junts per Catalunya.

Aquest partit va constituir-se com a tal fa pocs dies, el cap de setmana passat, amb l'aprovació d'un "full de ruta" per demanar una mediació europea per aconseguir un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

 

La trobada dels tres presidents s'ha fet a la Casa de la Generalitat de Perpinyà. Inaugurada el 2003 per Jordi Pujol, és la seu del govern a la Catalunya Nord i depèn del Departament de la Presidència.

Quim Torra, Artur Mas i Carles Puigdemont, aquest divendres, als balcons de la Casa de la Generalitat de Perpinyà (ACN)
 

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraCarles PuigdemontArtur Mas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut