Carles Puigdemont demana que ningú negociï un "indult anticipat" per a ell
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu (EFE)

Carles Puigdemont demana que "ningú" negociï un "indult anticipat" per a ell

El Síndic de Greuges va proposar-ho en un informe aquest setembre, però el president a l'exili rebutja aquesta "suposada normalització" de la seva vida

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El 130 president de la Generalitat, Carles Puigdemont, actualment a l'exili a Bèlgica, ha demanat que "ningú" sol·liciti ni negociï per a ell un indult anticipat.

En un article publicat aquest dijous al diari ElPuntAvui amb el títol "No vam anar a l'exili per demanar l'indult", Puigdemont diu que en tot moment ha estat "molt respectuós" amb les estratègies de defensa de tothom, i demana el mateix:

"Demano que ningú no parli per nosaltres, que no interfereixin en la nostra estratègia buscant dreceres que no volem. Quatre anys d'exili ens han refermat en la idea que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya és política i és col·lectiva; que no hi ha sortides personals ni solucions a mida de ningú."


2 anys de la sentència

El president Puigdemont ha publicat aquest article el dia que fa 2 anys que es va fer pública la sentència del judici del procés que va condemnar 9 líders independentistes a força anys de presó.

Dos anys després, tots són al carrer gràcies a l'indult parcial i condicionat concedit pel govern espanyol a finals de juny, després d'haver passat més de 3 anys a la presó.


Suggerit pel Síndic de Greuges

L'indult anticipat per als polítics exiliats és una possibilitat que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va descartar pocs dies després que el seu govern aprovés els dels polítics condemnats per sedició.

En un informe extraordinari sobre els indults, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va considerar-lo aquest setembre possible i desitjable perquè "contribuiria a la normalització política".

La base legal seria una excepció contemplada a la llei de 1870 precisament per a les persones acusades dels delictes de sedició i rebel·lió considerades "en rebel·lia".

No vol cap "sortida personal"

El president a a l'exili insisteix a l'article que un indult per a ell no seria cap solució al conflicte, i "per descomptat no pas a les més de 3.000 persones afectades per la repressió":

"Demano, doncs, respecte. El demano també al meu govern per si ha tingut o té la temptació d'incloure aquesta "sortida personal" en les converses que manté amb el govern espanyol."

Puigdemont afirma que "està preparat" per si la seva estratègia surt malament i acaba extradit i condemnat a Espanya, o l'exili s'allarga indefinidament:

"La prioritat és la resolució del conflicte polític, que pot tenir com a conseqüència la resolució de les situacions dels milers de persones afectades per la repressió."


"Una suposada normalització"

El president també rebutja aquest tipus d'indult perquè diu que seria "una suposada normalització" de la seva vida per viure "en un estat que no ha normalitzat la seva democràcia".

Puigdemont tanca l'article adreçant-se directament a Esquerra Republicana, demanant que no es tracti d'aquest hipotètic indult ni es negociï a la taula de diàleg:

"Algú ha dit que he de formar part de la solució al conflicte, però els que ho diuen temo que volen dir una altra cosa."

"Demano, per tant, que la meva situació personal no formi part de cap agenda de l'anomenada taula de diàleg acordada per ERC i el govern espanyol ni de cap conversa bilateral."

 

Puigdemont, a la sortida del tribunal de Sàsser, aquest dilluns a Sardenya (Reuters/Guglielmo Mangiapane)
Carles Puigdemont a la sortida del tribunal de Sàsser, el 4 d'octubre a Sardenya (Reuters)
ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàJxCat
Anar al contingut