Carles Puigdemont critica a Copenhaguen la doble vara de mesurar de la UE

En una conferència que ha despertat un gran interès per la seva situació política, el candidat a repetir com a president de la Generalitat compara el tracte rebut per Espanya i per Polònia

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont s'ha preguntat aquest dilluns en una conferència a la Universitat de Copenhaguen per què la Unió Europea té "tantes dobles vares de mesurar" per tractar els estats grans i els petits.

Davant d'un auditori ple de gom a gom, i en una conferència titulada "Catalunya i Europa: una cruïlla per la democràcia", Puigdemont ha assegurat que la UE tracta molt diferent estats com Espanya i Polònia, que està qüestionada per l'ús polític del seu tribunal constitucional:

"Per què la Unió Europea tracta de manera diferent certs estats grans i els petits? Per què hi ha tantes dobles vares de mesurar? Veiem, en el cas de Catalunya, com pot ser que les institucions europees tractin de manera tan diferent Polònia i Espanya? Potser perquè Mariano Rajoy forma part del Partit Popular Europeu i això li dona cobertura política? Significa que formar part d'una certa família política és més important que violar drets fonamentals?"

 

"Intimidació, boicot, agressió, presó"

Puigdemont ha assegurat que la UE té l'oportunitat de demostrar que és capaç de practicar dins del seu territori la defensa dels drets humans fonamentals que propugna davant de règims autoritaris d'arreu del món.

I ha afegit que la resposta de les institucions centrals d'Espanya a la victòria independentista del 21D ha donat més motius per fer-ho:

"Vam guanyar les eleccions, però la reacció espanyola va ser clara: intimidació, boicot, agressió, presó, exili i expropiació."

Carles Puigdemont també ha elogiat l'actitud de l'Estat danès amb les demandes d'independència de les Illes Fèroe i de Groenlàndia.

El candidat a repetir presidència ha començat el seu discurs defensant la viabilitat d'una Catalunya independent des del punt de vista econòmic i assegurant que en les últimes dècades s'han creat molts països petits i mitjans que són perfectament viables.

 

L'independentisme no és identitari

En el debat posterior amb professors universitaris, Puigdemont ha rebutjat que l'independentisme català sigui identitari i etnicista i s'ha queixat que s'hagi volgut fer paral·lelismes amb el cas de la ex Iugoslàvia.

En aquest sentit ha explicat que el 70% dels catalans tenen orígens familiars de fora de Catalunya, i ha negat que hi hagi intenció de crear un estat monolingüe, sinó amb moltes llengües.

 

Una mentida

També ha recordat que a Catalunya el nivell de castellà i de català dels estudiants és igual d'alt. A la pregunta d'una de les professores participant en el debat de si és mentida que s'imposi el català i que no s'estudiï en castellà a les escoles, ha dit que sí, que és mentida.

Puigdemont ha aprofitat per defensar el sistema educatiu català d'immersió lingüística, amb un sol model d'escolarització, i ha rebutjat la creació de dos sistemes diferenciats per llengua, un en català i un en castellà, que és el que volen, ha dit, partits com Ciutadans.

Amb aquest viatge Puigdemont s'ha arriscat a ser detingut a Dinamarca per una nova euroordre de la justícia espanyola, demanada per la fiscalia i finalment descartada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.  

 

ARXIVAT A:
Eleccions 21DArticle 155Govern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut