Carles Puigdemont a Pedro Sánchez: "Vostè em vol segrestar?"

Miquel Iceta defensa com a "lògic" que el president en funcions proposi que el Codi Penal torni a incorporar l'organització de referèndums com a delicte

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha respost aquest dimarts a la promesa electoral del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de portar-lo a Espanya.

Ho ha fet en forma de videocarta, en la qual li ha assegurat que només ho pot fer saltant-se les lleis:

"Senyor Sánchez, li avanço que només té dues maneres de complir amb aquesta promesa, i totes dues són il·legals. Són contràries al dret de la Unió Europea i la democràcia."

"Una és que vostè prengui, des del consell de ministres, les decisions que, en una democràcia consolidada, només pot prendre el poder judicial. Si vostè estimés i respectés la Constitució que tan diu defensar, això no ho pot fer."

"L'altra és practicar el mateix que un ministre i altres dirigents del seu partit, el socialista, ja van practicar en el passat i que vostè segurament justifica: el segrest de persones."

"Vostè em vol segrestar, senyor Pedro Sánchez?"

"Un trofeu bàrbar"

Puigdemont ha comparat Sánchez amb José Barrionuevo, el ministre del PSOE condemnat a 10 anys de presó per l'organització dels GAL.

També l'ha qualificat d'"irresponsable" perquè, ha dit, "vol continuar a la Moncloa al preu que sigui":

"Vostè necessita exhibir el meu cap com un trofeu bàrbar per acabar d'esgarrapar uns vots que no acaba de tenir?"

"Vostè prefereix encendre la situació a Catalunya perquè creu que li dona vots. Deixi'm dir-li-ho clarament: vostè és un irresponsable, i un irresponsable no podrà comptar mai amb el nostre suport, perquè el que cal és seny, responsabilitat i diàleg, i vostè és tot el contrari."

 

 

 

Espanya i la separació de poders

Puigdemont ha assegurat que la promesa de Sánchez evidencia que a Espanya no hi ha separació de poders i que ni ell ni els altres consellers exiliats hi tindrien un judici just.

Ha afegit que això hauria de preocupar l'administració central, i li ha citat informes del Consell d'Europa i la Unió Europea que qüestionen la qualitat democràtica d'Espanya.

La segona part del missatge

Puigdemont ha acabat apel·lant als resultats de les eleccions del 10N:

"Vostè vol el meu cap, però els catalans volen votar."

"El dia 10 tindrà la segona part d'aquest missatge, però no la faré jo, li donaran els catalans des de les urnes. I li suggereixo que en respecti el resultat, a veure si aquesta vegada ho aconsegueix."


Iceta i el referèndum com a delicte


Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha referit aquest dimarts a l'altra promesa que va fer aquest dilluns Sánchez en el debat electoral.

Aquesta és tornar a convertir l'organització de referèndums en un delicte penal, i Iceta ho ha trobat "lògic":

"El que és obvi és que es va produir un referèndum il·legal. Això estava al Codi Penal, es va eliminar, perquè, en aquell moment, ningú es va pensar que es produiria mai un referèndum il·legal. Lamentablement, després es va produir l'1 d'octubre, i, per tant, és lògic que es plantegi la possibilitat de recuperar-ho."

"Recordem que aquest delicte, quan estava recollit al Codi Penal, estava castigat amb una pena de 3 a 5 anys, mentre que la sedició està castigada entre 10 i 15 i la rebel·lió entre 15 i 25."

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NCarles PuigdemontPedro Sánchez
Anar al contingut