a rebut a Sant Sebastià el Premi Nacional de Cinematografia del Ministeri de Cultura
Carla Simón ha rebut a Sant Sebastià el Premi Nacional de Cinematografia del Ministeri de Cultura (EFE/Juan Herrero)
Sant Sebastià

Carla Simón, Premi de Cinematografia, defensa el cine independent, plurilingüe i sense censura

La cineasta guanyadora de l'Os d'Or a la Berlinale del 2022 ha recordat les directores que han obert camí i ha advertit que els temps de canvis actuals són "fràgils"

"Per fi hi ha més dones fent cinema i estem davant d'una tímida democratització del nostre ofici", ha afirmat la directora Carla Simón al Festival de Sant Sebastià, on aquest dissabte ha rebut el Premi Nacional de Cinematografia que concedeix el Ministeri de Cultura. La cineasta catalana, guanyadora de l'Os d'Or a la Berlinale del 2022 per "Alcarràs", ha recollit el premi de mans del ministre Miquel Iceta, amb una crida a defensar el cinema independent, plurilingüe i sense censura

En el discurs d'agraïment ha dedicat el premi a les directores que "han obert camí" i ha citat, entre altres, la francesa Agnes Varda o la belga Chantal Akerman, però també referents més propers com Josefina Molina, Icíar Bollaín o Isabel Coixet.

Simón ha advertit que els actuals "temps de canvi" són "fràgils" i per això ha instat a vetllar pel cinema independent: 

"Ara, més que mai, cal protegir el cinema independent, amb ànima, fruit del risc, que surt de dins i expressa una cosa honesta, un cinema que necessita temps, pensament i rigor, que quan connecta amb l'espectador el fa créixer i avançar. Un cine que, a més d'exportar les nostres cultures i llengües a fora, genera riquesa al seu voltant."

La cineasta ha assenyalat que "l'art sempre va davant de la política". "Vivim en un país molt plural", ha destacat. 

També ha recordat que encara ara "se censuren pel·lícules i obres de teatre per motius polítics en indrets del nostre país" i ha apel·lat a la llibertat creativa.   

Simón ha comentat que el cinema l'obsessiona des que el va descobrir. "Ara que soc mare i el meu temps per crear s'ha tornat molt preuat, m'he adonat que no seria tan feliç sense fer pel·lícules", ha explicat la directora d'"Estiu 1993". 
 

Iceta: "Has marcat la història del cine recent al nostre país"

El ministre Iceta, que ha començat el seu discurs en català, ha destacat la trajectòria de Simón. "Amb només dos llargmetratges has marcat la història del cine recent al nostre país, una trajectòria breu, però ja indiscutible, per la seva solidesa i personalitat", ha manifestat. 

Simón mostra la distinció entre l'aplaudiment del ministre Iceta
Simón mostra la distinció entre l'aplaudiment del ministre Iceta (EFE/Juan Herrero)

El titular de Cultura ha dit que Simón representa tota una generació de noves cineastes, que amb el seu exemple i lluita estan fent el món del cinema "un lloc més igualitari, divers i millor". 

Iceta ha destacat que les dones "han trigat a arribar, però ho han fet trepitjant fort". Al llarg de la història del Premi de Cinematografia, hi ha hagut 14 dones guardonades, per 38 homes. 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut