Càritas Barcelona avisa que ha arribat al "límit" de la seva capacitat d'atenció a persones vulnerables
ACN Barcelona - Càritas Barcelona ha avisat que ha arribat al "límit" de la seva capacitat d'atenció a persones vulnerables. Ho han dit els responsables de l'entitat en la presentació de la memòria anual: "Hem tocat sostre", han assegurat. D'acord amb el document, el 2023 Càritas Barcelona va atendre 20.379 llars on hi vivien 44.526 i 26 de les parròquies i centres arxipestrals van ajudar 23.378 llars, amb 56.322 ciutadans. Aquesta és una primera estimació de l'activitat global de l'any passat, ja que encara s'han de sumar al còmput global les dades de 141 punts més. L'accés a l'habitatge continua sent un dels principals problemes als quals fer front. El 72% de les llars no disposaven d'habitatge digne i el 51% vivia en habitacions rellogades.
Durant la roda de premsa de presentació de la memòria, Eduard Sala, director de Càritas Barcelona, s'han mostrat taxatiu i han afirmat que l'entitat "ja no pot créixer més". Ha fet un símil amb l'enfonsament del titànic, i ha remarcat "la barqueta de salvament està plena i no disposa de més recursos". En aquest sentit, ha demanat "més col·laboració i més ajudes econòmiques". Alhora, ha considerat que "les administracions s'han de posar d'acord d'una vegada per totes perquè per fer polítiques socials cal tenir una mirada llarga". Ha advertit que la feina "s'ha de fer quan toca" i ha lamentat les situacions "d'estancament" que sovint es produeixen. "La vida de la gent no pot esperar, calen polítiques socials que demanen grans consensos que vagin més enllà de les legislatures", ha comentat Sala que s'ha mostrat convençut que molts polítics "haurien d'anar al racó de pensar".
En aquest sentit, ha posat com a exemple l'accés a l'habitatge, que segueix sent un problema molt greu entre les persones que Càritas acompanya. "Per primera vegada, més de la meitat de les llars ateses vivien de relloguer, el que representa el 51% del total", ha apuntat. D'acord amb la memòria, Càritas Barcelona va evitar que 3.696 persones es quedessin al carrer el 2023 a través d'atorgar 1,3 milions d'euros en ajudes, dels quals 704.744 euros van se per ajuts al relloguer, que inclouen els ciutadans acollits a cases de familiars i amics. Del total d'atesos, només un 7% tenia un pis en propietat i un 21% vivia de lloguer.
A més, va posar a disposició més de 2.000 places de pisos unifamiliars, pisos compartits i centres residencials conjuntament amb la Fundació Habitatge Social. Pel que fa a les ajudes econòmiques directes, se'n van donar per valor de 2.042.973 euros. Del total, 1.299.691 euros van ser per habitatge (63%) i 635.324 a alimentació.
Un 55% en situació irregular i dificultats d'empadronament
Sala ha dit que de les persones ateses durant el 2023, el 55%, 17.292, es trobaven en situació administrativa irregular. El director de l'entitat ha assegurat que l'empadronament es converteix en un dels principals esculls als quals aquests individus han de fer front. Ha recordat que hi ha una llei que preveu què cal fer per empadronar persones que estan vivint en un poble concret encara que no puguin acreditar un contracte de lloguer i ha dit que "aquesta llei s'està vulnerant per part de masses ajuntaments de forma reiterada". Tot pelgat, ha apuntat, impedeix que aquests individus puguin accedir a prestacions socials, a l'educació o a la sanitat.
Paral·lelament, durant l'any passat Càritas van ajudar 14.984 provenien de països en conflicte i va assessorar legalment 1.899 persones. "Actuem com a darrera xarxa de protecció social quan els poders públics no donen resposta a les necessitats d eles persones", ha comentat Míriam Feu, cap d'anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona. Feu també ha remarcat la importància de dotar les persones usuàries "d'una xarxa relacional". Aquesta funció és especialment important entre el col·lectiu de nouvinguts o entre la gent gran que es troba sola. Segons la cap d'anàlisi social i incidència, més de 5.000 persones han ampliat la seva xarxa social i han creat vincles amb la comunitat en set espais polivalents gràcies a l'entitat en el darrer any. A banda més de 800 participen en altres espais relacionals.
El 78% d'usuaris a l'atur
Per altra banda, el document ha recollit que el 78% de les persones ajudades en edat laboral es trobaven a l'atur i buscaven feina i només el 9% estava treballant amb un contracte. Davant d'aquesta situació, Càritas va acompanyar 1.620 persones a través de cursos de formació i 1.385 van acabar trobant feina. Des del desembre del 2013, més de 7.000 persones s'han inserit al mercat laboral amb l'acompanyament de l'organització.
Menys donacions
Els responsables de Càritas Barcelona han relatat que l'any 2023 Càritas va comptar amb 8.996 socis i donants i 2.856 persones voluntàries. Dels 23 milions d'euros de recursos aplicats, el 76% del finançament va ser privat. Malgrat això, en relació al 2022 els donatius d'empreses, fundacions i entitats han disminuït un 12%.
"Detectem una fatiga de la compassió", ha apuntat Eduard Sala que ha avisat que l'entitat necessitat "que la gent no es cansi i que es comprometin perquè les barquetes són limitades i les persones s'ofeguen", ha apuntat.
Canvi de model pels propers anys
De cara els propers anys, Càritas preveu que seguiran augmentant les arribades de persones nouvingudes, tant adults com joves, l'exclusió residencial i que hi haurà una "incertesa" pel canvi de model d'entrega d'aliments. L'entitat aposta per seguir posant el focus en les atencions dels projectes d'intervenció comunitària i es planteja posar sobre la taula un canvi de model: "Potser hem de donar menys ajudes directes i oferir més espais perquè la gent pugui fer vida, llocs on puguin cuinar, relacionar-se i compartir per poder arribar al màxim de gent possible", ha considerat Sala.
Ha posat com a exemple el fet que de les 100.000 persones que poden ser ateses per l'entitat, 70.000 estan en una situació d'allotjament a precari. "Nosaltres només tenim 2.000 places", ha indicat el director de Càritas que ha recoengut que els membres de l'entitat "cada dia han d'aprendre a gestionar el no des d'aquesta impotència de no poder arribar a tot".