Venezuela

Caracas es blinda davant la tensió pel tancament de la cadena opositora Radio Caracas Televisión

El govern de Veneçuela ha reforçat el dispositiu policial i militar als carrers de Caracas davant les últimes hores d'emissió de Radio Caracas Televisión. Dilluns, l'emissora més crítica amb Hugo Chávez deixarà d'emetre. El president veneçolà no li ha renovat la llicència i en les últimes hores han sovintejat les protestes al carrer pel que molts consideren el tancament unilateral del canal i reclamant llibertat d'expressió. Hugo Chávez ha ratificat la seva decisió alhora que es mofava de les crítiques internacionals. La freqüència que fins ara ocupava la cadena RCTV serà ocupada a partir de dilluns pel nou canal de televisió Teves, creat per decret.

Actualitzat
Ni les massives manifestacions a l'interior de Veneçuela ni les condemnes emeses pel Parlament Europeu i el Senat nord-americà aturaran el tancament de l'opositora Radio Caracas Televisión ordenat pel president Hugo Chávez. Durant els últims dies, les protestes contra una de les decisions més contestades que ha pres el líder veneçolà han augmentat progressivament i han afectat múltiples sectors socials i econòmics del país. Per la seva banda, RCTV invitava en un comunicat Chávez a reconsiderar la mesura contra la cadena per considerar-la “arbitrària i contrària a la llei”. Per la direcció del canal es tracta d’una decisió política i que atempta contra els drets humans.

De moment, el govern ha respost a les cassolades i protestes amb un fort desplegament d'efectius de la Guàrdia Nacional per Caracas, la capital del país andí. Durant una demostració militar, Chávez s'ha refermat en la seva decisió. Vestit de verd oliva i boina vermella ha assegurat que és irreversible.

Hores abans, amb els teletips que informaven de les condemnes internacionals per la seva decisió a les mans fent-los servir de ventall, el president veneçolà havia assegurat que “l’actitud dels estrangers era còmica mentre que la del Parlament Europeu feia plorar”. En un discurs davant d’uns 2.000 universitaris retransmès en directe i per obligació per totes les cadenes de ràdio i televisió en horari de "prime time", Chávez va demanar als assistents que esbronquessin els legisladors nord-americans i europeus.

Un canal de televisió independent

RCTV és un mitjà de comunicació privat d’ampli abast nacional que manté programes d’opinió amb una línia editorial independent. El govern veneçolà acusa l’emissora de promoure el cop d’estat del 2002 i de ser responsable de 652 violacions de la legislació del país des que va començar a emetre. De totes maneres, assegura que la decisió de tancar el canal de televisió es deu a la fi de la llicència i no a un tancament decidit per les autoritats.

Segons diferents enquestes, el 70% dels veneçolans rebutgen l'ordre de tancament del canal, tot i que es manifesten més preocupats per la pèrdua dels seus populars culebrons que per l'amenaça contra la llibertat d'expressió.

Un canal creat per decret de substitut

A partir de dilluns, quan RCTV ja no emeti, la seva freqüència serà ocupada per la Televisora Veneçolana Social (Teves), un nou canal creat per decret pel president Chávez i que estarà finançat pel govern de Veneçuela. L’executiu assegura que la nova televisió elaborarà una producció nacional independent que no es veurà “influïda per les idees o interessos del govern de Chávez”. La seva programació tindrà com a objectiu “fomentar els valors de la pàtria, l’entreteniment i la cultura des de la inclusió social”, segons les mateixes fonts.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut