Cap a on va la causa del 3%? Un empresari, clau en la suposada trama de corrupció de CDC

Les últimes declaracions davant el jutge permeten ara aprofundir en les relacions entre Germà Gordó, David Madí i els empresaris investigats

David MelgarejoActualitzat

Després de mesos i mesos d'investigació del cas del 3% a l'Audiència Nacional, el focus d'Anticorrupció en està posat en els empresaris, perquè les seves relacions amb determinats dirigents de Convergència Democràtica de Catalunya els haurien de donar pistes de fins a on arribava, si és que va existir, el finançament irregular del partit.

Per entendre cap a on va el cas, cal un nom. És el de Juan Manuel Parra; empresari, home de les campanyes electorals del partit durant anys; condemnat en el cas del Palau, en què es va condemnar per corrupció Convergència. I home que tant a l'Audiència Nacional com amb reunions amb Francesc Sánchez Vera --un dels càrrecs del partit investigats-- insistiria en les promeses que rebia del partit quan anava a reclamar més diners per la seva feina.

Al marge de Parra, Sánchez Vera és un dels càrrecs que ha tornat a declarar a l'Audiència Nacional en les últimes setmanes. La seva defensa insisteix que ara no ha dit res que no estigui provat ni documentat ja a la causa. Però sí que ha relatat les seves trobades amb Parra; convertit en home clau per entendre la suposada trama.

En aquestes reunions, l'empresari li explicava que anava a demanar més diners al partit per les feines que els feia. I que la resposta que rebia era que "quan Convergència arribés al govern, llavors seria xauxa".

Tot passa el 2010, l'any en què Artur Mas guanyaria les eleccions catalanes. Les promeses, segons l'empresari, les hi feien dos dels seus homes forts: David Madí, responsable de la campanya, i Germà Gordó, llavors gerent de Convergència. Sánchez Vera tindria responsabilitats en el partit més tard, com a responsable jurídic i econòmic. D'aquí que defensi que ell va posar ordre en un sistema de finançament, amb caixa única entre el partit i les fundacions, que als seus ulls no era adequat.

En l'interrogatori, el fiscal demana a Sánchez Vera per un altre nom:, el d'Oriol Carbó, un altre dels empresaris imputats. Oriol Carbó era responsable de Triacom, una productora audiovisual que treballava per a TV3.

Segons Parra --i Sánchez Vera ho confirma--, tant Madí com Gordó li haurien dit que els diners que reclamava els aconseguiria a través de Triacom. És a dir, que segons la Fiscalia, els dirigents de Convergència buscarien desviar diners públics d'empreses que treballaven per a l'administració per acabar pagant les factures del partit.

Al nom de TV3 se sumarien també el de Telefònica i altres empreses que Anticorrupció considera víctimes de la trama. Sí que investiga si Carbó va acabar pagant factures a Parra, amb l'escorcoll --en els últims dies-- a les dependències de la productora Triacom a Barcelona.

 

El cas del 3%

El conegut com a cas 3%, sobre el presumpte finançament il·legal de Convergència a canvi d'adjudicació d'obra pública, es va iniciar el 2013 arran d'unes suposades irregularitats de l'aleshores alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué, de Convergència Democràtica.

Va arribar a l'Audiència Nacional l'abril del 2018, després que es va inhibir el jutge del Vendrell que el portava, argumentant que la causa era molt complexa, que hi ha un gran nombre d'investigats i que afecta altres demarcacions a banda de Tarragona.

ARXIVAT A:
Corrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut