El Machu Picchu és un dels llocs més visitats del món
El Machu Picchu és un dels llocs més visitats del món (Pixabay)

Caos i protestes dels turistes per la manca d'entrades per accedir al Machu Picchu

El govern del Perú limita el nombre d'entrades per preservar l'indret, patrimoni de la humanitat

Núria Balaguer Ibeas

Arriben als peus del Machu Picchu després d'un viatge en tren de 150 quilòmetres i es troben una desagradable sorpresa. Les entrades per visitar un dels llocs més turístics del món estan exhaurides i no poden accedir a la muntanya.

El govern del Perú ha limitat el nombre d'entrades diàries per preservar el lloc, que és patrimoni de la humanitat. Les entrades, 4.044 al dia, s'han de comprar per avançat al web oficial o a les oficines del Ministeri de Cultura de la ciutat de Cusco. Però molts turistes arriben sense entrada a Machu Picchu poble, conegut també com a Aguas Calientes, i es troben que no hi poden accedir.

Cues de turistes per accedir al Machu Picchu
Cues de turistes per accedir al Machu Picchu (Ministeri de Cultura del Perú)

Molts ho fan per desconeixement, però d'altres hi arriben amb guies o viatges organitzats, que els han venut el tiquet per al tren i els han dit que podran comprar l'entrada quan arribin a Aguas Calientes. Fins i tot n'hi ha que han arribat als peus de la muntanya amb entrades falses que els han venut turoperadors locals. Comprar-les en línia en el mateix moment tampoc és una opció, ja que per les restriccions d'aforament és gairebé impossible trobar una entrada per al mateix dia. De fet, en el moment d'escriure aquesta notícia, no hi han entrades disponibles fins d'aquí 12 dies.

Això ha provocat les queixes i protestes de desenes de turistes davant la impossibilitat d'accedir a la muntanya després del viatge i les despeses que han hagut d'assumir.

A les protestes dels turistes que es troben en aquesta situació s'hi han sumat les dels comerciants i treballadors del sector turístic del poble, que consideren que aquestes restriccions afecten negativament l'economia del poble i perjudiquen els seus negocis, i han demanat al govern que ampliï l'aforament. També reclamen una oficina de venda d'entrades al mateix poble, i que el 50% dels tiquets disponibles es reservin per a la compra presencial allà mateix.

Les protestes del sector turístic han acabat amb una vaga i el tall de les vies del tren que dona accés a Aguas Calientes, fet que ha provocat que molts turistes quedessin atrapats a la població.

Finalment, el govern ha accedit a posar 1.000 entrades diàries a disposició dels turistes al mateix poble d'Aguas Calientes, sempre que no se superi l'aforament màxim, que no s'ampliarà. El sector turístic ha aixecat les aturades a l'espera que s'implementin les mesures, que estan supeditades a la disponibilitat d'entrades que hi hagi cada dia.

La famosa ciutadella de pedra construïda al segle XV va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 1983. L'organització exigeix des d'aleshores al Perú complir una sèrie de pautes per preservar l'indret.

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut