Caos i incertesa a l'Afganistan una setmana després que els talibans arribessin a Kabul

Moren una vintena de persones als accessos a l'aeroport de la capital, i els Estats Units alerten d'un risc real d'atemptat terrorista per part d'Estat Islàmic en aquest punt

RedaccióActualitzat

Una setmana després que els talibans prenguessin el control de la pràctica totalitat del territori de l'Afganistan, el país continua immers en el caos i la incertesa, sobretot la capital, Kabul.

Un dia més, aquest dissabte desenes de milers de persones han intentat arribar a l'aeroport i en l'intent hi han mort almenys 7 persones aquest dissabte, segons l'exèrcit britànic.

Soldats nord-americans controlen la multitud afganesa, aquest dissabte a l'aeroport de Kabul (Reuters)

Ho ha explicat el Ministeri de Defensa britànic en un comunicat en què ha lamentat les morts "entre la multitud":

"Les condicions sobre el terreny continuen sent extremadament difícils, però estem fent tot el possible per gestionar la situació de la manera més segura possible."

El Regne Unit té 600 soldats a Kabul per evacuar els seus ciutadans i els afganesos que han treballat per a ells, i l'ambaixador s'ha instal·lat a l'aeroport per gestionar-ho.

 

20 morts en una setmana

Segons fonts de l'OTAN i dels mateixos talibans, les víctimes mortals en l'última setmana per trets o en estampides al voltant de l'aeroport han estat com a mínim una vintena.

Després del que ha passat aquest dissabte, els Estats Units i Alemanya han demanat als seus ciutadans que encara són a Kabul que no vagin a l'aeroport.

Aquest mateix diumenge, a més, els Estats Units han alertat d'un risc real d'atemptat terrorista per part d'Estat Islàmic a l'aeroport.

Soldats nord-americans ajuden una dona a superar el mur que envolta l'aeroport, aquest divendres a Kabul (Reuters)


Els talibans controlen els accessos

Aquest diumenge els talibans han impedit que la gent arribés massivament fins a l'aeroport de Kabul i l'han forçada a fer llargues cues a les entrades.

Els Estats Units tenen gairebé 6.000 soldats dedicats a controlar la situació a l'aeroport, d'on asseguren que han evacuat 17.000 persones en una setmana, 2.500 de les quals ciutadans nord-americans.

Malgrat el caos, segons el general William Taylor, al capdavant de l'operatiu dels EUA, aquest dissabte van sortir 3.800 persones en vols militars i civils nord-americans.

Els EUA ordenen a sis aerolínies comercials que participin en l'evacuació

D'altra banda, el Departament de Defensa dels Estats Units ha ordenat a les aerolínies nacionals Delta, United, American i tres més de caràcter comercial que proporcionin 18 avions per ajudar a transportar els evacuats afganesos a Europa i als Estats Units, segons informa The New York Times.

Si bé algunes aerolínies ja s'havien ofert voluntàriament per ajudar, l'aglomeració de persones per sortir del país i l'aprofundiment de la crisi van portar el secretari de Defensa nord-americà a activar inicialment el que es coneix com la flota aèria de reserva civil per assegurar 18 avions per a vols des de bases aèries de la regió.


Refugiats en trànsit

Mentrestant, els afganesos evacuats de Kabul van arribant a diferents destins, que en la majoria de casos són temporals.

Es tracta de bases militars nord-americanes a Bahrain o a Qatar, on els han acollit en hangars militars preparats per acollir 5.000 persones.

Aquest allotjament provisional s'ha omplert ràpidament, i han començat a ubicar 3.000 persones més en un complex d'apartaments.

Militars dels Estats Units baixen una dona afganesa que ha parit a l'avió, aquest dissabte a la base de Ramstein, a Alemanya (Reuters)

Els destins finals

Unes 1.000 persones es quedaran a Qatar, i la resta viatjaran als Estats Units, que s'ha compromès a acollir 30.000 refugiats, i ja els esperen a bases militars dels estats de Texas i Wyoming.

Per la seva banda, el Regne Unit i el Canadà han expressat la intenció d'acceptar 20.000 persones cadascun, i molts altres països també s'han ofert, amb xifres més modestes, com Uganda, Kosovo o Albània.

Però, de moment, el país que s'ha mostrat més generós en aquest sentit és el Tadjikistan, que té frontera amb l'Afganistan, i que ha dit que pot acollir 100.000 afganesos que vulguin marxar del país.

L'Iran, per la seva banda, ha dit que deixarà entrar afganesos, però no n'ha precisat el número. De fet, aquest dissabte ja n'han arribat uns quants a Turquia refugiats a la província fronterera de Van, que han hagut de creuar aquest país per arribar-hi.

Refugiats afganesos vigilats per soldats turcs, aquest dissabte a la província de Van (Reuters)
 

Països que no volen refugiats

Turquia, per cert, s'ha mostrat contrari a quedar-se'ls, de manera que ara haurà de negociar a quin país els pot enviar.

Hi ha més països que han dit explícitament que no volen acollir refugiats. El cas més notable és el Pakistan, que juntament amb l'Iran, és el país que té més quilòmetres de frontera amb l'Afganistan.

El motiu és que al Pakistan es calcula que ja hi ha un milió i mig d'afganesos vivint al país. A Europa també Àustria i Hongria han dit que no en volen.

Refugiats afganesos acabats d'arribar aquest diumenge a Ghaziabad, a l'Índia (Reuters)

 

ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut