Veïns sopant al balcó per combatre la calor a la nit

Canvis en les alertes meteorològiques de perill: es crea un nou avís de calor nocturna

D'entrada, estarà operatiu un any com a prova pilot a les comarques del litoral i del prelitoral i està pensat sobretot per alertar persones grans i vulnerables, perquè prenguin mesures

RedaccióActualitzat

Catalunya tindrà un nou servei d'avisos per situacions meteorològiques de perill. Si fins ara hi havia els avisos per calor i fred, a partir d'aquest dimecres s'hi afegeixi, a més, l'avís per calor noctura. De moment, només estarà operatiu, com a prova pilot, a les comarques del litoral i del prelitoral.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la Direcció General de Protecció Civil i l'Agència de Salut Pública han impulsat aquest nou sistema arran d'un nou estudi de l'SMC i el Departament de Salut sobre la relació directa entre la temperatura i la mortalitat.

L'estudi ha permès establir els llindars a partir dels quals cal avisar la població perquè pot tenir afectacions greus en la ciutadania, també a la nit.

D'aquesta manera, a partir d'ara els avisos de calor i fred es modificaran per adequar-los a les necessitats dels usuaris finals i perquè siguin més entenedors i s'adaptin a les conseqüències del canvi climàtic, com han explicat aquest dimecres en roda de premsa la directora del Servei meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, i la secretària de l'Agència de Salut Pública, Carme Cabezas.

Les directores del SMC, de Protecció Civil i la secretària de l'Agència de Salut Pública, en la roda de premsa d'aquest dimecres

Els efectes de la calor en el descans nocturn

Així, es crea un nou avís per calor nocturna, que reflecteix la dificultat de tenir descans a les nits quan la calor és intensa, i també es desvincula l'onada de calor o de fred dels avisos de Situació Meteorològica de Perill.

Independentment d'això, quan s'observi o hi hagi la predicció d'un període llarg de superació del llindar de calor o de fred, l'SMC comunicarà que l'episodi correspon a una onada de calor o de fred com es feia fins ara. Es considera onada de calor quan es supera el percentil 98 o el percentil 2 durant tres dies consecutius o més.

Carmen Cabezas ha destacat la importància d'aquests avisos, sobretot de cara a la gent gran i persones vulnerables, "per transmetre'ls consells com ara beure molta aigua o refugiar-se en espais frescos."


Quins són els nous avisos

Els avisos de Situació Meteorològica de Perill que fan referència a la calor i al fred s'estableixen a partir d'una forquilla que va de l'1 al 6, i seran els següents: 


Avís per calor:

- Llindar baix (graus 1 sobre 6, 2 sobre 6 i 3 sobre 6): s'activarà un "avís per calor intensa" quan la temperatura màxima superi el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d'estiu. 

- Llindar alt (graus 4 sobre 6, 5 sobre 6 i 6 sobre 6): s'activarà un "avís per calor molt intensa"   quan la temperatura màxima superi el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d'estiu en més dos graus Celsius. 

Una dona busca l'ombra al parc de la Ciutadella (Ajuntament de Barcelona / Mariona Gil)


Avís per calor nocturna:

- Llindar baix (graus 1 sobre 6, 2 sobre 6 i 3 sobre 6): s'activarà un "avís per calor nocturna intensa" quan la temperatura mínima superi el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d'estiu en alguna comarca. 

- Llindar alt (graus 4 sobre 6, 5 sobre 6 i 6 sobre 6): s'activarà un "avís per calor nocturna molt intensa" quan la temperatura mínima superi el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d'estiu en més dos graus Celsius. 

Aquest nou avís estarà operatiu com a prova pilot durant un any i només s'activarà a les comarques del litoral i del prelitoral, amb aquests dos nous avisos per calor nocturna intensa o molt intensa, amb tres graus de probabilitat cadascun.

L'avís farà que el Departament de Salut i Protecció Civil activin serveis preventius quan les temperatures superin el 98% de les màximes dels últims deu anys.


Avís per fred: 

- Llindar baix (graus 1 sobre 6, 2 sobre 6 i 3 sobre 6): s'activarà un "avís per fred intens" quan la temperatura mínima sigui inferior al percentil 2 de la tempratura mínima diària dels mesos d'hivern.  

- Llindar alt (graus 4 sobre 6, 5 sobre 6 i 6 sobre 6): s'activarà un "avís per fred molt intens" quan la temperatura mínima estigui més de dos graus per sota del percentil 2 de la temperatura mínima diària dels mesos d'hivern. 

Els valors de temperatura, tant de calor com de fred, corresponents a cada llindar es poden consultar a www.meteo.cat

Dispositiu de l'operació fred, aquest hivern, a Barcelona (Ajuntament de Barcelona / Àlex Losada)

Temperatura i mortalitat

L'estudi de l'SMC i el Departament de Salut ha confirmat l'existència d'un lligam entre la temperatura alta i l'agreujament de les afectacions de salut sensibles a la calor, i que aquesta relació té el seu punt d'inflexió en el percentil 98 de les temperatures màximes del període d'estiu, és a dir, quan tan sols el 2% de les temperatures màximes del període estan per sobre del valor considerat.  

A més, s'ha vist com les conseqüències sobre la salut són diferents si la temperatura extrema és puntual d'un dia, o bé es manté persistent durant un període.

En aquest sentit, apunten que cal una comunicació clara i entenedora per part de tots els agents implicats i de la població en general.

Cartells penjats a Barcelona l'any passat, amb recomanacions davant l'onada de calor (Ajuntament de Barcelona / Mariona Gil)

Ajuntaments i consells comarcals, peça clau

Davant de situacions de risc per calor molt intensa que puguin provocar afectacions greus a la ciutadania, Protecció Civil podrà activar al pla Procicat.

El Centre d'Emergències de Catalunya farà arribar els avisos que s'emetin des del Servei Meteorològic de Catalunya als ens municipals i comarcals i als organismes del pla Procicat quan escaigui.

En aquest sentit, ja s'ha fet arribar als municipis catalans les recomanacions per preparar la resposta a possibles situacions d'emergència greu en el marc dels treballs que s'han coordinat amb els representants de les entitats municipalistes i el Departament de Drets Socials.

ARXIVAT A:
SalutCrisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut