Alumnes de primer d'ESO del nou institut de Caldes de Malavella el primer dia de curs
Alumnes de primer d'ESO del nou institut de Caldes de Malavella el primer dia de curs (ACN/Marina López)

Canvis en l'avaluació, de primària a batxillerat: repetir curs serà del tot excepcional

Els alumnes de batxillerat podran obtenir el títol amb una assignatura suspesa i s'eliminen els exàmens de recuperació a l'ESO

Irene Vaqué ReigActualitzat

El sistema d'avaluació de primària, ESO, batxillerat i formació professional canviarà aquest mateix curs 2021-2022. El govern espanyol ha aprovat un reial decret que, a grans trets, prioritza l'avaluació continuada i converteix la repetició de curs en una mesura totalment excepcional.

L'oposició ha carregat contra el nou sistema perquè considera que ataca valors com l'esforç o el mèrit.

Unes crítiques que la ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha rebutjat dient que el que es busca és "promoure un esforç basat en la motivació, no en el càstig" perquè els alumnes assoleixin "el millor aprenentatge possible."

La ministra ha considerat molt preocupant que el 30% dels alumnes menors de 15 anys hagin repetit curs almenys una vegada. De fet, Espanya és el país de l'OCDE amb més repetidors a l'ESO.

També preocupa que la taxa d'abandonament dels estudis al conjunt de l'Estat se situï en el 16%. I ha destacat la normativa que desenvolupa la LOMLOE, o llei Celaá, aprovada el desembre del 2020.

Aquests són els detalls del sistema aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres.

 

A primària, repetir curs serà molt excepcional

-Passar de curs s'avaluarà només en acabar segon, quart i sisè, mentre que la promoció serà automàtica en els altres cursos.
-L'avaluació serà contínua i global i recaurà en els equips docents, que actuaran de manera col·legiada.
-La repetició de curs serà totalment excepcional i només es decidirà quan s'hagin exhaurit la resta de mesures i es consideri que quedar-se al mateix nivell és la mesura més adequada per al desenvolupament de l'alumne.

Estudiants de secundària de l'institut escola d'Oliana, asseguts a l'aula
Estudiants de secundària de l'institut escola d'Oliana (ACN/Albert Lijarcio)


L'ESO perd els exàmens de recuperació

-Passar de curs deixarà d'estar condicionat pel nombre d'assignatures aprovades i només dependrà de l'equip de professors, que haurà de primar la consecució d'objectius i competències fixades.
-Els docents valoraran si les matèries suspeses permeten a l'alumne continuar amb èxit el curs següent, si té bones expectatives de recuperació i si la promoció de curs en beneficiarà l'evolució acadèmica.
-L'alumne podrà quedar-se al mateix curs un sol cop i, com a molt, podrà repetir dues vegades al llarg de l'ensenyament obligatori.
-La repetició de curs serà totalment excepcional i només es decidirà quan s'hagin exhaurit la resta de mesures i es consideri que quedar-se al mateix nivell és la mesura més adequada per al desenvolupament de l'alumne.
-Obtenir el títol també dependrà només de l'equip docent i no estarà vinculat a haver aprovat totes els matèries. Com a criteri, els professors valoraran que s'hagin assolit les competències i objectius de l'etapa.
-Se suprimeixen els exàmens extraordinaris de juny i/o setembre.

 

El títol de batxillerat es podrà tenir amb un suspens

-El professor de cada matèria decidirà si l'alumne ha assolit les competències fixades, a partir de l'avaluació contínua.
-Per passar de 1r a 2n, es podrà tenir un màxim de dues assignatures suspeses.
-Per aconseguir el títol de batxillerat, s'hauran d'haver superat totes les matèries dels dos cursos però, de manera extraordinària, també es podrà obtenir amb una assignatura suspesa sempre que ho acordi l'equip docent i es compleixin els requisits següents:

  • Que es consideri que s'han assolit els objectius i competències vinculats al títol.
  • Que no hi ha hagi hagut absentisme continuat i no justificat.
  • Que l'alumne s'hagi presentat a tots els exàmens i hagi fet totes les activitats necessàries perquè se l'avaluï, incloses les proves extraordinàries de juny i/o setembre.
  • Que la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes en totes les matèries de l'etapa sigui igual o superior a un 5.


 

A formació professional cal aprovar tots els mòduls

-L'avaluació es farà per mòduls professionals. Per superar un cicle formatiu, tant de grau mitjà com superior i cursos d'especialització, s'hauran d'aprovar tots els mòduls que l'integren.
-Els estudiants que superin tots els mòduls inclosos en un cicle de formació professional bàsica obtindran el títol de graduat en l'ESO.

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, defensa que la nova avaluació es basa en 'la confiança, el treball col·laboratiu i la participació'
La ministra d'Educació, Pilar Alegría, defensa que la nova avaluació es basa en "la confiança, el treball col·laboratiu i la participació" (EFE/Javier Lizón)


Reacció de la Generalitat: ja passava i el suspens comptarà per a la nota

Des del Departament d'Educació han considerat que poder obtenir el títol de batxillerat amb un suspens posa de manifest una realitat. Diuen que la majoria d'alumnes que acabaven aquesta etapa amb una matèria suspesa aconseguien el títol per acord col·legiat dels docents.

Amb el nou decret, afegeixen, no caldrà que els professors aprovin l'alumne. De fet, encara que tingui una assignatura suspesa, si l'equip docent no considera que es mereixi obtenir el títol, no el tindrà.

La nova fórmula implica que l'alumne vegi perjudicada la nota mitjana de batxillerat, perquè el suspens comptabilitzarà (quan fins ara, en molts casos li comptaria com un aprovat).

Des del departament remarquen que confien en el criteri dels equips educatius perquè, amb coneixement de causa i de forma col·legiada, prenguin la decisió sobre cada alumne.

 

 

ARXIVAT A:
Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut