Canvien el final d'"El club de la lucha" per esquivar la censura a la Xina
Fotograma de la pel·lícula

Canvien el final d'"El club de la lucha" per esquivar la censura a la Xina

Les explosions de la pel·lícula són substituïdes per un cartell que diu: "La policia va descobrir tot el pla i va arrestar els criminals"

L'estricte sistema de censura xinès manté sota control totes les produccions de cinema i televisió al país. Però les importacions d'altres països no se n'escapen i aconseguir que una pel·lícula importada arribi a una plataforma de streaming xinesa requereix passar per molts filtres.

Quan no els passen, sempre hi ha l'opció de retallar algun fragment, sovint nus, contingut polític o escenes sexuals. Però hi ha un tipus de censura que no és tan habitual: l'eliminació d'una escena i la proposta d'un final alternatiu.

Ara la Xina l'ha posat en pràctica amb una pel·lícula molt coneguda. "El club de la lucha" s'ha transformat en una versió de 127 minuts, 12 menys que en l'original, dirigida per David Fincher i estrenada el 1999.

 

La censura a la Xina

Enmig de les tensions polítiques entre la Xina i els Estats Units, que s'estenen fins i tot a la indústria de l'entreteniment, poques pel·lícules nord-americanes reben l'aprovació per emetre's a la Xina. L'any passat, cap pel·lícula de Marvel va aconseguir estrenar-se a la Xina.

Els censors del país, sempre atents als missatges explícits o implícits que puguin pertorbar l'ordre social o difondre mètodes suposadament criminals, normalment tallen o donen anotacions d'on s'han de fer talls abans que una pel·lícula es pugui estrenar.

A vegades, aquests talls deformen significativament la versió que es mostra a l'audiència xinesa, tant als cinemes com a la televisió. A "Bohemian Rhapsody" hi havia tres minuts que es van retallar per eliminar referències homosexuals de la pel·lícula. I fins i tot a "Alien" van eliminar un petó entre dos androides per considerar que era "un petó gai".

 

Un cartell final

Al final d'"El club de la lucha", el personatge d'Edward Norton mata el seu alter ego, un producte de la seva imaginació interpretat per Brad Pitt, i observa com exploten els edificis al seu davant, una metàfora de com duu a terme el seu pla d'acabar amb la societat moderna.

Tencent Video, la plataforma de vídeo més gran de la Xina, que acull la selecció de pel·lícules importades més gran del país, n'emet ara una versió que s'atura just abans que els edificis explotin. L'acció final se substitueix per aquest cartell:


Hi diu: "La policia va descobrir tot el pla i va arrestar els criminals, i va evitar l'explosió de les bombes. Després del judici, Tyler (el protagonista) va ser enviat a un centre psiquiàtric per rebre tractament psicològic. Li van donar l'alta el 2012".

 

Un mètode ridículitzat

A través de la xarxa social Weibo, molts ciutadans xinesos s'han mofat d'aquest mètode de censura, alguns havien vist la pel·lícula a través de plataformes pirata i d'altres han comentat que "no té sentit veure la pel·lícula sense l'escena final".

D'altres proposen finals originals per a altres pel·lícules emblemàtiques com "El padrí" o "Ocean's 11", on tot els seus carismàtics protagonistes acabarien a la presó.

 

ARXIVAT A:
CinemaXina
Anar al contingut