Grups ficticis a "El celobert"

Cantants de dibuix animat i altres grups inventats

Artistes que han nascut dins de pel·lícules o sèries de televisió. Bandes teledirigides per productors ambiciosos. Grups que només existeixen a la virtualitat del dibuix animat... Potser han tingut una existència efímera, però els seus èxits els recordarem sempre.

Marc MateuActualitzat

Potser l'autenticitat està una mica sobrevalorada... I encara que molts artistes persegueixen l'honestedat de Bruce Springsteen o Patti Smith, també n'hi ha d'altres que han passat a la història del Pop a través de tot el contrari: l'artificialitat i la fantasia. Aquí teniu una mostra dels grups de mentida que repassem a "El celobert": 

THE MONKEES: FILLS DE LA PETITA PANTALLA 

Els Monkees van ser el primer grup de mentida que va tenir un èxit mundial. Es tractava d'un grup fals inventat per una sèrie de TV de la cadena americana NBC. Els seus quatre components van sortir d'un càsting estil OT i les cançons que cantaven les feien els compositors més prestigiosos de l'època, com Neil Diamond o Carole King. 

 

GORILLAZ: ELS ARCHIES 2.0 

A final dels anys seixanta, els Archies van ser el primer grup fictici de dibuix animat. Podríem dir que la seva versió 2.0 és la banda fundada pel líder dels Blur Damon Albarn, els Gorillaz. Es tracta d'uns personatges de ficció dibuixats per Jamie Hewlett que van arribar a vendre 7 milions de còpies del seu disc de debut. Del segon, "Demon Days", us hem triat la cançó que més ho va petar, "Feel Good Inc". 

 

MILLI VANILLI: AMB ELLS VA ARRIBAR L'ESCÀNDOL 

El productor alemany Frank Farian ja s'havia inventat als Boney M als anys setanta i a final dels vuitanta va donar la campanada amb els Milli Vanilli. El problema va arribar quan es va destapar que els dos cantants del grup en realitat no cantaven ni una sola nota. Només posaven la imatge a les cançons que Farian i un grup de músics facturaven a l'estudi de gravació. La cosa va acabar com el rosari de l'aurora...

 

GUILLE MILKYWAY, EL GRAN INVENTOR 

Si hi ha un artista a casa nostra que ha abraçat l'artifici del pop sense cap mena de complex, aquest és Guille Milkyway. Al capdavant de La Casa Azul ha tingut èxits ballables i enganxosos com La revolución sexual. També l'hem vist fent de jurat o coach en concursos televisius com "Oh Happy Day" i "OT". En Guille ha escrit cançons per Alaska i ha remesclat Nino Bravo o Camilo Sesto. 

En Guille ha fet dues grans "invencions" al llarg de la seva carrera: la primera va ser la seva pròpia banda, La Casa Azul, on al principi ell i els músics no donaven la cara: van ser un grup de dibuix animat i després van fer càsting de joves que feien playback sobre les seves composicions. Mireu i meravelleu-vos amb aquesta versió primerenca de La Casa Azul...

 

La segona gran invenció d'en Guille Milkyway va ser de la mà d'una agència publicitària: plegats van crear una campanya per anunciar la televisió musical MTV. El 2006, un grup musical ultracatòlic anomenat Los Happiness protagonitzava el videoclip de la cançó  "Amo a Laura". El fenomen aviat es va fer viral: los Happiness van esdevenir el grup inventat que més triomfava a Espanya després de Los Chiripitifláuticos

De La Casa Azul, de los Happiness i de l'artifici del Pop, en parla en Lluís Gavaldà a l'entrevista amb Guille Milkyway, aquí teniu la versió íntegra de la conversa. 

 

 

EL LLIBRE: LA FÁBRICA DE CANCIONES 

Un interessant recorregut per les factories del pop actual:  equips de compositors, arranjadors i productors que facturen hits per a nous artistes i estrelles consagrades. Això és La fábrica de canciones, el llibre de John Seabrook que us recomanem en aquest programa. 

 

LA PLAYLIST DE SPOTIFY DE "el Celobert"

Escolta tranquil·lament totes les cançons d'aquest capítol de "El celobert" a la nostra playlist de Spotify i totes les del programa al perfil del programa @ElCelobertTV3

 

Anar al contingut