Planta del cànnabis (Michael Fischer-Pexels)
Planta del cànnabis (Michael Fischer-Pexels)

Cànnabis i estrès en l'adolescència augmenten el risc d'ansietat en l'edat adulta

Un experiment en ratolins demostra l'efecte sinèrgic quan es combinen totes dues coses

Xavier DuranActualitzat

La combinació de consum de cànnabis i d'estrès durant l'adolescència pot afavorir els trastorns d'ansietat a l'edat adulta. Així ho demostra un estudi amb animals de laboratori fet per investigadors de centres catalans. És la primera vegada que es demostra els efectes sinèrgics de l'exposició al cànnabis i l'estrès.

La recerca l'ha dut a terme el Laboratori de Neurofarmacologia-NeuroPhar de la Universitat Pompeu Fabra i ha estat liderat per Fernando Berrendero, actualment a la Universitat Francisco de Vitoria, i Rafael Maldonado. També hi han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Parc Taulí de Sabadell. Ha estat publicat a la revista "Neuropharmacology".

Nombroses dades preclíniques i epidemiològiques suggereixen que l'exposició a cannabinoides en adolescents pot augmentar el risc d'aparició de malalties psiquiàtriques a la vida adulta. En aquesta recerca, els autors han investigat l'efecte de l'exposició simultània al tetrahidrocannabinol (THC), el principal responsable de les propietats psicoactives del cànnabis, i a l'estrès durant l'adolescència.

Perdre el record de la por

Els resultats indiquen que aquesta doble exposició afecta l'extinció de la memòria de la por en els ratolins adults. Això significa que el record d'una experiència negativa segueix provocant una reacció de por. Un exemple seria veure un dentista amb la bata blanca i sentir angoixa pel record del dolor que es pot haver sentit en alguna visita anterior.

A mesura que passa el temps, l'estímul condicionat es deixa d'associar amb l'experiència negativa. És el procés conegut com extinció de la por. Això no s'ha observat en els ratolins exposats alhora al cànnabis i a l'estrès, com explica Fernando Barrendero:

"Hem observat que els ratolins adolescents tractats amb THC i exposats a l'estrès exhibeixen una deterioració en l'extinció de la por en l'edat adulta. No obstant això, aquest efecte no es va observar als animals exposats a aquests dos mateixos factors per separat."

Això pot produir trastorns d'ansietat, com la síndrome d'estrès posttraumàtic, les fòbies o els atacs de pànic. El descobriment resulta sobretot important. D'una banda, perquè el consum de cànnabis ha augmentat. D'altra banda, perquè demostra que les condicions ambientals en què es consumeix el cànnabis influeixen en els efectes, com explica Rafael Maldonado:

"La presència de situacions d'estrès, que és habitual als consumidors d'aquesta substància, pot empitjorar els efectes deleteris del cànnabis."

Per als autors, cal tenir en compte que a l'adolescència es poden donar sovint tots dos fets: consum de cànnabis i situacions d'estrès. L'estudi demostra que totes dues, juntes, representen un risc molt més gran que si es produeixen per separat.


Notícia relacionada: La predisposició al consum de cànnabis i a l'esquizofrènia comparteixen base genètica

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutDrogues
Anar al contingut