Debat entre els anomenats "Spitzenkandidaten", els sis candidats a presidir la Comissió Europea
Debat entre els anomenats "Spitzenkandidaten", els sis candidats a presidir la Comissió Europea

Candidats a liderar la UE, sobre Junqueras: De les "conseqüències" al "diàleg"

Pel socialista Timmermans, no respectar l'estat de dret té conseqüències, i pels Verds i l'Esquerra Europea, la solució és asseure's i dialogar

Actualitzat

Debat aquest dimecres a Brussel·les entre els anomenats "Spitzenkandidaten", els sis candidats a presidir la Comissió Europea. Són Frans Timmermmans, pels socialistes; Manfred Weber, pel Partit Popular Europeu; Margrete Vestager, de l'Aliança de Liberals i Demòcrates; Ska Keller, pels Verds; Jan Zahradil, de l'Aliança de Conservadors i Reformistes, i Nico Cué, del Partit de l'Esquerra Europea. Són sis candidats però potser cap d'ells ho acaba sent. L'última paraula la tindran els estats i poden proposar-ne un altre. 

Durant el debat, no es va tractar la situació política a Catalunya, però sí en acabar i davant de la premsa, quan els van preguntar sobre el fet que un dels candidats, Oriol Junqueras, estigui en presó preventiva a Espanya. I ho han fet per reiterar la postura sobre Catalunya dels seus partits europeus. Franz Timmermans alerta que trencar la Constitució en un estat de dret "té conseqüències".

Frans Timmermans, del Grup Socialista Europeu: "Si no estàs d'acord amb la Constitució i ets en una democràcia, en un estat de dret, en un país que respecta els drets humans, tens dret a canviar la Constitució, però a través dels mecanismes de la Constitució. No pots trencar la Constitució, no pots violar la Constitució, en un estat de dret. I, si ho fas té conseqüències."

Ska Keller aposta pel diàleg i perquè "totes les parts facin un esforç" i s'asseguin. 

"Nosaltres apostem pel diàleg. Tots els partits s'han d'asseure i establir un diàleg polític clar, sense tensions, i en què totes les parts facin un esforç. Estic segura que hi ha molts grups que això ja ho estan fent, i en la bona direcció."

Nico Cué ha denunciat que s'actuï de manera repressiva i que hi hagi polítics a la presó:

"Els acords s'han de fer sempre en termes polítics i no de manera repressiva. Penso que tota democràcia ha de tenir capacitat per resoldre els problemes al voltant d'una taula i no pas ficant la gent a la presó."

 

 

Un debat que va servir per posar de manifest el que les enquestes apunten. Després de dècades de bipartidisme, Populars i Socialistes perdran l'hegemonia i caldran noves aliances, per això liberals i verds van rebre constants picades d'ull d'uns i altres. 

En immigració, crides a augmentar la solidaritat entre països, però també més control de fronteres. En la lluita contra el canvi climàtic, tots d'acord a fer més però sense solucionar el dilema de com fer-ho compatible amb el creixement econòmic i el manteniment dels llocs de treball. I, això sí, la majoria disposats a barrar el pas als populistes i extremistes euroescèptics.

Precisament, el debat, que ha tingut un to constructiu i centrat en propostes dels principals aspirants a rellevar Jean-Claude Juncker,  no ha comptat amb la presència de cap dels líders euroescèptics que posen en dubte l'actual model de la UE en les pròximes eleccions europees.


Junqueras no hi ha pogut participar

També hi ha estat absent l'Aliança Lliure Europea, que va denunciar que el seu candidat a presidir la UE, Oriol Junqueras, no hi pogués participar. I és que les regles del debat no han permès que Junqueras, candidat simbòlic a la Comissió Europea per part de l'aliança europea hi prengui part perquè només estava permès un candidat per grup. I en aquest cas, li pertocava a la cap de llista dels Verds, que són majoritaris.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut