La petita va rebre el diagnòstic de càncer de mama al setembre (EFE)

Càncer de mama als 7 anys: el cas gairebé únic d'una nena de Xile

Els casos de càncer de mama en menors de 14 anys representen un 0,0001%, segons experts xilens

Una nena xilena de només 7 anys ha estat operada d'una mastectomia després de ser diagnosticada de càncer de mama, en un cas inèdit al món que ha cridat l'atenció de la comunitat científica.

La petita va rebre el diagnòstic al setembre, després d'un periple pels serveis de salut xilens que va començar quan la mare li va detectar un bony petit al pit esquerre. "L'estava assecant i en col·locar-li la crema em vaig adonar que tenia un bony sota el mugró", ha explicat a EFE Patricia Muñoz, mare de la nena.

La família viu a Quillota, a uns 120 quilòmetres al nord de la capital. Primer la van portar a Urgències i "la van derivar a l'especialista, però va quedar pendent un examen que es va demorar gairebé cinc mesos", segons la mare.

El cas va passar a l'Hospital de Viña del Mar, la ciutat més propera i amb més serveis de salut, però entre proves i altres consultes a especialistes, el tumor va augmentar.

"El mugró va créixer molt, es va posar morat; era com un ou. La van operar a l'agost i gairebé dos mesos després em van lliurar els resultats de la biòpsia, que fins i tot havien revisat a Santiago, i que deia que la nena tenia càncer de mama", relata Muñoz.

Un cas inèdit

Els pares de la nena han viscut "un pelegrinatge molt llarg" fins a saber què passava. "Al començament els facultatius no donaven crèdit al que veien, i per això van trigar molt a tenir el diagnòstic", explica Felipe Tagle, president de l'Associació Xilena de Pacients Oncològics, que acompanya la família en aquest camí.

"Els casos de càncer de mama en menors de 14 anys són raríssims, parlem del 0,0001%, no tenim antecedents perquè és un cas únic al món", sosté el mastòleg de l'Hospital Clínic de la Universitat de Xile, Mario Pardo.

La radiòloga i experta en càncer de mama del mateix hospital Patricia Arancibia precisa que "hi ha poca literatura sobre el tema i les publicacions existents corresponen a casos aïllats".

La doctora esmenta un estudi de J. Murphy, que l'any 2000, al Canadà, "va informar d'una pacient de 6 anys amb un càncer de mama i va comptabilitzar que fins a aquell moment hi havia 38 casos publicats en menors de 19 anys, amb una edat mitjana d'11 anys".

Segons Tagle, el cas més semblant avui és el d'una nena de 10 anys als Estats Units, però, el tumor de la filla de Patricia és, a més, triple negatiu, cosa que significa que no en té cap dels tres receptors (progesterona, estrogen i proteïna HER2) en què normalment es troba aquest càncer i que faciliten el tractament i l'evolució.

Aquest cas detectat a Xile ha estat "devastador" per a la família, ha dit la mare de la nena: "A la meva filla, l'hi van extirpar tot, amb gangli inclòs, i el meu temor és que això aparegui a l'altra mama".

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut