Moviments de tropes ucraïneses a prop de la frontera polonesa.
Moviments de tropes ucraïneses a prop de la frontera polonesa.
Ucraïna

Canals russos substitueixen l'emissió de dues televisions ucraïneses a Crimea

Aquest divendres s'ha confirmat que s'han substituït dos canals de televisió ucraïnesos per canals russos a Crimea. Ucraïna mobilitza tancs, munició i soldats per si calgués entrar en combat contra Rússia, que no afluixa la pressió pel control de la península de Crimea. Moscou respon a les amenaces de sancions dels Estats Units i de la Unió Europea advertint que tindrien un efecte bumerang.

RedaccióActualitzat

Aquest divendres s'ha confirmat que s'han substituït dos canals de televisió ucraïnesos per canals russos a Crimea, segons informa l'enviada especial de Catalunya Ràdio a Crimea, Anna Cortadas.

I és que els pro-russos augmenten la pressió a la república autònoma de Crimea. Ho fan tant en relació amb la seguretat i el control a les bases ucraïneses com a nivell mediàtic.

El govern de Kíev ha dit que els soldats russos s'estan preparant per instal·lar sistemes de defensa a Crimea, la qual cosa inclouria la utilització dels batallons ucraïnesos assetjats.

Ucraïna diu també que han entrat ja al territori crimeà 30.000 soldats russos, una dada impossible de verificar. Sí que és clara la presència de soldats sense senyals identificatius envoltant, encara, les casernes ucraïneses. També hi ha grups d'autodefensa civils.

La "brigada de ferro" de l'exèrcit ucraïnès està a punt.

L'anomenada "brigada de ferro" de l'exèrcit ucraïnès està a punt. Tancs, munició i soldats s'han mobilitzat per si calgués entrar en combat contra Rússia pel control de Crimea. Un detall important, però, és que aquests fets estan passant a l'extrem oest del país, pràcticament tocant a Polònia. I, per tant, molt lluny de la península de Crimea, on el desplegament de tropes russes controla una bona part del territori.

Rússia, de fet, continua controlant la península de Crimea amb soldats sense distintius. Moscou no fa cas de les amenaces d'Occident. És més, a través de l'empresa estatal Gazprom, ha recordat que pot tallar el subministrament de gas a Ucraïna. La Duma assegura que respectarà el resultat del referèndum convocat a Crimea per diumenge perquè els ciutadans decideixin si volen l'annexió a Rússia.

De moment no hi ha hagut trets, però la pressió sobre Crimea no baixa. L'exèrcit ucraïnès és clarament inferior al rus en mitjans. Es calcula que ja hi ha uns 30.000 soldats russos repartits en punts estratègics del territori i controlant casernes de l'exèrcit ucraïnès. En algunes s'hi produeixen escenes curioses que trenquen la rutina del setge: balls, cançons, tropes russes d'incògnit i soldats ucraïnesos bloquejats mirant per sobre de la tanca.

La por d'un desenllaç violent del conflicte ha fet que diverses famílies de l'ètnia tàrtar abandonessin Crimea cap a l'extrem més occidental d'Ucraïna.

El primer ministre ucraïnès diu que està preparat per dialogar amb Moscou, però exigeix abans la retirada dels soldats russos desplegats a Crimea. I Rússia insisteix que està responent a les crides dels ucraïnesos russòfons per protegir-los del nou govern de Kíev. Tampoc les amenaces de sancions a Rússia per part dels Estats Units i la Unió Europea han fet efecte i Moscou ja ha advertit que tindrien un efecte bumerang.

Crimea ja es prepara per al referèndum del pròxim dia 16. El seu Parlament diu que acceptarà el resultat de les urnes i ha enviat una delegació a la Duma per comunicar-ho. Rússia ho ha aplaudit. Dins el Parlament, i fora, a la plaça Roja. Els russos veuen com d'aquesta manera poden tornar a annexionar aquesta península cedida a Ucraïna el 1954.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut