Pla mig de Pere Serra, de la granja Can Thos, amb el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic, Josep-Ramon Soldevila. Imatge del 30 de ma…
Pla mig de Pere Serra, de la granja Can Thos, amb el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic, Josep-Ramon Soldevila. Imatge del 30 de maig de 2018 (Horitzontal).

Can Thos de Tordera guanya el primer premi Vaca d'Or 2018 a la millor explotació ramadera catalana

ACN Vic.-L'explotació ramadera Can Thos de Tordera (Maresme), per sisena vegada consecutiva, s'ha endut aquest dimecres el premi Vaca d'Or 2018 que lliura cada any la Federació de Frisona de Catalunya en el marc de la seva assemblea general que se celebra a Vic. La novetat d'aquest any ha estat la introducció d'una classificació única que ha tingut en compte els índex de producció, genètica i morfologia, i no de manera separada, com s'havia fet en les darreres edicions. En total s'han distingit vint explotacions de tot el país, d'entre les més de 350 que hi participen. Vuit guardons han anat a parar a granges d'Osona, mentre que les terres de Lleida se n'han endut set, tres per Girona i el Maresme ha guanyat dues distincions. El podi de les millors explotacions ramaderes catalanes s'ha completat amb els osonencs Can Barrina, de Santa Cecília de Voltregà, i Ramaderia Anibal, de Lleida.

El responsable de l'explotació guanyadora, Pere Serra, ha agraït el guardó i ha explicat que el seu objectiu no era anar a buscar cap premi, "sinó que la meva idea és tenir una explotació rentable que pugui seguir endavant els propers anys". El premi se'l pren com un "reconeixement" a tota la feina que fa dia a dia. L'explotació de Pere Serra té 230 vaques i 350 animals en total. La idea, segons ha explicat, és tenir una granja "completa", amb bona producció, bona morfologia i bona genètica, "sense voler destacar en res, però essent molt equilibrat en tots els paràmetres". "Un índex es complementa amb l'altre", ha afegit. "Estem intentant tenir els millors animals, també treballem en un programa de transplantament d'embrions per intentar millorar tota la part genètica i aconseguir més potencial de producció", ha explicat. En resum, "produir llet en millors condicions". Pere Serra opina que és complicat seguir avançant en el sector si les explotacions no s'actualitzen i s'adapten molt ràpidament. "Si no estàs al dia et quedes enrere molt fàcilment", ha destacat. Tot plegat tenint en compte el benestar dels animals, per aconseguir un producte "de la millor qualitat possible", ha explicat. De la seva banda, el president de la Federació de Frisona de Catalunya, Josep Rebés, ha justificat el canvi de paràmetres a l'hora de lliurar els premis d'enguany perquè d'aquesta manera els guardons "tenen més sentit". "Fent-ho per separat, sortia gent molt bona en un paràmetre, però potser no a nivell global". "Al final, una bona explotació ho ha de tenir tot", ha destacat. El rànquing de les vint millors explotacions ramaderes catalanes surt de les explotacions que formen part del control lleter, unes 360 a tot Catalunya, ha explicat Pere Rebés. "Tot i la disminució evident d'explotacions dels darrers anys, no hi ha hagut un decreixement en el nombre d'animals ni tampoc en la llet produïda, que és la mateixa", ha puntualitzat.

Anar al contingut