Un usuari omple els papers per fer-se un autotest amb PCR de la verola del mico

Can Ruti impulsa l'automostra per trobar positius asimptomàtics de verola del mico

La campanya servirà per saber la prevalença del virus i poder tallar les transmissions, que a Catalunya ja sumen 1.558 casos positius

RedaccióActualitzat

Comprovar si les estratègies d'automostra que es fan servir per detectar infeccions de transmissió sexual serveixen també per a la verola del mico és l'objectiu d'un estudi que ha començat aquesta setmana l'Hospital Germans Trias de Badalona.

En coordinació amb l'ONG Stop Sida, s'ha fet una crida a les persones de col·lectius de risc que, tot i no tenir-ne símptomes, creguin que poden haver estat exposades al virus.

Un dels objectius de l'estudi és saber si les estratègies de mostra per part de l'usuari poden funcionar en el cas de la verola. També volen tenir informació sobre la prevalença del virus, és a dir, quantes persones asimptomàtiques poden haver-hi amb una PCR positiva.

Ho explica Jordi Casabona, director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH/SIDA de Catalunya:

"Hem vist que, sobretot en les infeccions de transmissió sexuals, hi ha un volum important de persones que no tenen símptomes clínics i, per tant, no van al metge. Si es demostrés que aquestes persones són transmissores, es podria fer una intervenció mèdica, encara que sigui l'aïllament, i fer una cerca més activa de persones potencialment infectades."


Ara bé, des del Centre d'Estudis Epidemiològics insisteixen que aquest estudi no és un cribratge. "Encara és aviat per saber el valor epidemiològic d'una PCR positiva. Un positiu de verola del mico no vol dir que aquella persona sigui infecciosa", aclareix Casabona.

A Catalunya s'han confirmat 1.558 casos positius de verola del mico, la majoria entre homes d'entre 20 i 60 anys i gairebé tots amb símptomes.

Des de l'inici de la campanya de vacunació, el 21 de juliol, s'han administrat més de 1.000 vacunes principalment entre els col·lectius de risc.

Tot i que en molts casos les persones s'infectin en contactes íntims, la verola del mico no és estrictament una malaltia de transmissió sexual, alerten els metges.

Des de Salut recorden quins són els símptomes:

 

 

ARXIVAT A:
SalutVerola del mico
Anar al contingut