Campanya per salvar un mural feminista que l'Ajuntament de Madrid vol esborrar
Fragment del mural feminista del poliesportiu La Concepción de Madrid (Europa Press)

Campanya per salvar un mural feminista que l'Ajuntament de Madrid vol esborrar

Ho ha proposat Vox a la junta de districte de Ciudad Lineal i PP i Ciutadans hi han votat a favor

RedaccióActualitzat

És un mural titulat "La unió fa la força" i mostra les cares d'una quinzena de dones d'arreu del món que han tingut un paper destacat durant el segle XX.

El van pintar el 2018 a l'exterior del poliesportiu La Concepción del districte de Ciudad Lineal de Madrid en el programa municipal Compartint Murs, i ara el consistori actual el vol tapar.

Idea de Vox

La iniciativa de tapar-lo ha estat del partit d'extrema dreta Vox, que ho va proposar a la junta del districte i aquest dijous es va aprovar amb el suport del PP i de Ciutadans.

Com a resposta s'han engegat diverses iniciatives al barri perquè no el tapin, com una campanya a les xarxes amb l'etiqueta #ElMuralSeQueda.

També una recollida de signatures a Change.org, que aquest diumenge al migdia ja en tenia unes 37.000. Els promotors afirmen que el mural el van escollir i dissenyar els veïns del barri:

"Es tracta d'un projecte comunitari i multicultural que s'ha convertit en un símbol d'igualtat i diversitat del nostre districte, i s'ha vist en el punt de mira de la intolerància."

"No podem comprendre com un missatge com 'les capacitats no depenen del gènere' pugui ser qüestionat i atacat."

 


Feministes destacades

El mural representa personatges com la pintora mexicana Frida Khalo, les activistes negres dels EUA Rosa Parks i Angela Davis, la política i intel·lectual catalana Frederica Montseny, o l'activista de Guatemala Rigoberta Menchú.

El regidor president del districte, Ángel Niño, de Ciutadans, ha dit que ha donat suport a la proposta de Vox perquè algunes de les representades no són "un exemple per als nostres joves".


"No totes les figures ho són"

Niño ha posat com a exemple la feminista japonesa Kanno Sugako, la comandant Ramona de l'exèrcit zapatista mexicà i la soldat soviètica de la Segona Guerra Mundial Liudmila Pavlichenko:

 


Segons el seu partit, Sugako era "una anarcofeminista que va idear una revolució violenta" al Japó, i Pavlichenko un "símbol de la propaganda comunista", i per això ha qualificat el mural d'"incitació a la violència".


Alternativa esportiva

Sembla que en un principi la proposta de Vox era simplement eliminar el mural, però després es va avenir a substituir-lo per un altre de temàtica esportiva.

En aquest altre mural hi han d'haver 10 esportistes paralímpics, cinc dones i cinc homes, idea que té el suport de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

 

El lema del mural és "Les capacitats no depenen de teu gènere" (Europa Press)


Segons l'alcalde, així es representarà millor el feminisme que amb el que hi ara, amb l'argument que és "més lògic", i que "el feminisme no és exclusiu de ningú."

Els contraris a la decisió al·leguen que dins del poliesportiu hi ha molts murs disponibles on es pot posar aquest altre mural sense haver de tapar l'altre.


Picabaralla política

El cas ha provocat un nou enfrontament dialèctic entre els partits de Madrid: la portaveu de Més Madrid a l'Ajuntament, Rita Maestre, ha acusat el PP i Ciutadans d'"obeir" Vox:

"Novament l'extrema dreta imposa la seva visió d'odi a les dones i a la història del feminisme a la ciutat. Així funcionen les coses a Madrid: Vox ordena, i Almeida i Villacís obeeixen."


Per la seva banda, la regidora del PSOE al districte, Enma López, va acusar aquests dos partits de "blanquejar Vox" i també d'"utilitzar l'esport paralímpic".

 


També ha entrat en la polèmica el president del govern espanyol, Pedro Sánchez: aquest dissabte ha afirmat a Twitter que "la lluita feminista" és "una petjada inesborrable":
 

 

 

ARXIVAT A:
FeminismeVox
Anar al contingut