Manresa

Campanya per ajudar les caputxines de Manresa en el conflicte amb el bisbat de Vic

RedaccióActualitzat

El pols que mantenen les monges caputxines del convent de Sant Carles Borromeu de Manresa amb el bisbat de Vic continua. Van acordar cedir les instal·lacions durant 90 anys perquè s'hi fes una residència de gent gran i, a canvi, elles s'hi podien estar.

Però el bisbat s'hi ha oposat i de moment han perdut l'atenció sanitària que havien negociat.

Les caputxines de Manresa encara miren de pair el conflicte amb el bisbat de Vic, que va declarar nul·la la cessió del convent acordada per les monges amb la Fundació sociosanitària de Manresa per fer-hi una residència.

L'acord no tenia autorització del Vaticà, que, ara, un cop ja ha rebut la petició formal de la cessió, s'ha de pronunciar.
Però, mentrestant, les quatre monges, grans i delicades de salut, han perdut l'atenció sanitària permanent que rebien fruit de l'acord.

Així ho explica Teresa Caballero, germana caputxina:

"El bisbe va prometre que cuidaria. Però no va concretar com cuidaria... i d'ajuda, zero, zero, zero. Nos trobem dones maltractades moralment, perquè ens han inhabilitat. El bisbe ens ha dit: 'Jo soc l'abat, jo soc el superior major, jo ho soc tot, i vosaltres... ho anul·lem tot'."

 

El personal sanitari del Centre d'Atenció Primària al qual pertanyen les monges denuncia que es va haver d'abandonar l'atenció permanent cap a la comunitat. Anna Vidal, metge del CAP Sant Andreu de Manresa, comenta el que els va comunicar el bisbat:

"El bisbe va dir que havien de marxar i van haver de marxar abans d'acabar l'any. Ens sembla que estan abandonades."

També denúncia l'estat en què es troben Rosa Maria Cobacho, la infermera que les atenia:

"Si anéssim a un domicili particular i trobéssim una persona en aquesta situació, ho hauríem de denunciar. No tenen les necessitats cobertes."

Sis mesos després del conflicte ha nascut a Manresa un moviment de suport a les monges. Es diu plataforma 379, en referència als anys que fa que el convent és a la ciutat.

S'han estrenat amb un concert, la primera de les moltes accions que faran per aconseguir més suports.

Ramon Payàs, de la Plataforma 379, defensa les monges que, de moment, no poden fer res perquè estan supeditades al dret canònic:

"Elles es regeixen pel dret canònic. Si això fos pel dret civil ja estaria, perquè el convent va a nom d'elles."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut