Campanya de la Seguretat Social per detectar el frau en les empreses amb ERTO

Inspecció de Treball fa visites espontànies per enxampar empreses defraudadores però els sindicats asseguren que és una pràctica minoritària

Actualitzat

La Seguretat Social s'ha gastat, entre abril i juny, més de 8.000 milions d'euros per pagar les prestacions d'atur i les bonificacions derivades dels ERTO.

Si a l'abril la factura pagada va ser superior als 2.700 milions, al maig, amb més ERTO reconeguts, la despesa es va enfilar fins als 3.300 milions. Al juny, amb el retorn d'una part de les empreses a l'activitat, la factura va baixar i va quedar per sobre dels 2.000 milions d'euros.

 

Els sindicats consideren que la majoria d'empreses han actuat correctament
Els sindicats consideren que la majoria d'empreses han actuat correctament (ACN / Andrea Zamorano)

 

Visites sorpresa per detectar el frau

Ara, Inspecció de Treball es vol assegurar que les empreses que s'han servit d'aquest instrument l'han aplicat com caldria i no se n'han aprofitat, sobretot perquè, per la urgència de la pandèmia, molts ERTO es van aprovar per la via del silenci administratiu.

La detecció del frau és especialment exitosa quan es fan visites espontànies.

Gràcies a l'efecte sorpresa, els inspectors de Treball detecten alguna irregularitat entre el 10 i el 20% de les empreses que visiten. El frau més habitual és mantenir la plantilla treballant malgrat l'aplicació de l'ERTO o reincorporar treballadors sense notificar-ho a l'autoritat laboral, per tal que sigui la Seguretat Social la que continuï pagant el gruix del sou.

Però la casuística va més enllà, segons Luis Tobajas, vicepresident Sindicat Inspectors de Treball i Seguretat Social:

Un dels casos més flagrants de frau és quan es declara l'estat d'alarma, hi ha empreses que abans d'instar l'ERTO donen d'alta treballadors que mai han treballat a l'empresa perquè es beneficiïn de prestacions d'atur.

 

El frau més difícil de demostrar serà el relacionat amb el teletreball
El frau més difícil de demostrar serà el relacionat amb el teletreball

 

 

Les irregularitats més difícils de comprovar són les relacionades amb el teletreball. En aquests casos, Mercedes Martínez, portaveu de la Unió Progressista d'Inspectors de Treball, considera que caldrà analitzar la facturació.

Si veus que no hi ha diferència entre la facturació del període de l'estat d'alarma amb la d'exercicis anteriors pot ser un indici que l'empresa ha incorregut en un frau en el sentit que ha estat utilitzant la mà d'obra al 100 %.

 

Frau minoritari

A falta de dades oficials, des de Pimec creuen que les situacions de frau seran minoritàries. Per Emma Gumbert, membre del comitè executiu de Pimec, les sancions, d'entre 6.200 i 187.000 euros per treballador, poden acabar generant problemes de tresoreria greus a les empreses:

Ha sigut una mesura generalment utilitzada amb seny i correctament, i si hi ha hagut un índex de frau evidentment s'ha de lluitar-hi en contra el mateix. Per a aquestes empreses, els pot acabar sortint més car el farcit que el gall.

 

Inspecció de Treball també facilita un formulari en línia per fer arribar les denúncies de manera totalment anònima. Els sindicats admeten, però, que és difícil que els treballadors denunciïn les empreses, per por de perdre la feina, i perquè existeix la idea que estan ajudant l'empresa a sobreviure en un moment especialment complicat.  

Tot i que consideren que el frau és minoritari, els sindicats alerten de l'abús que s'ha fet dels ERTO per força major.

 

 

ARXIVAT A:
Frau fiscalCoronavirus Precarietat laboralAtur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut