Pla general d'una educadora ambiental atansant-se a una veïna de Vila-sana que va a llençar la brossa per comprovar si fa bé el reciclatge, el …
Pla general d'una educadora ambiental atansant-se a una veïna de Vila-sana que va a llençar la brossa per comprovar si fa bé el reciclatge, el 4 d'octubre de 2016. (Horitzontal)

Campanya al Pla d'Urgell per aconseguir millorar el reciclatge de la brossa i optar a més ajudes econòmiques

Actualitzat

ACN Vila-sana.-El Consell Comarcal del Pla d'Urgell ha posat en marxa una campanya per millorar la qualitat de la recollida de la fracció orgànica de la brossa, mantenir el percentatge de la recollida selectiva, i sobretot, incidir en els impropis, que és on actualment els veïns de la comarca punxen a l'hora de reciclar. D'aquesta manera, es pretén incrementar la rebuda d'ajuts de l'Administració i no haver d'apujar les taxes de la recollida. La campanya pretén arribar a diversos sectors de la ciutadania, escoles i grans generadors de residus a través d'un educador ambiental que anirà en bici per explicar a peu de carrer i als voltants de les zones on hi ha contenidors com s'ha de fer per reciclar bé i també resoldre els dubtes que puguin sorgir.

Amb un índex del 52%, el Pla d'Urgell és una comarca que està per damunt de la mitjana catalana de reciclatge, situada per sobre del 36%. El president comarcal, Josep Maria Huguet, ha volgut matisar però que hi ha ''un problema'' amb els impropis, sobretot els envasos que van al contenidor groc i per això volen reduir al màxim possible aquests errors que comet la gent. D'aquesta manera es pretén augmentar els índex de reciclatge i poder optar a més ajuts per part de l'Administració. ''Si no ho fem bé els ingressos cauen en picat'', ha remarcat Huguet, que ha afegit que si s'aconseguís mantenir el 52% de reciclatge sens impropis ''tindríem uns ingressos molt grans i no ens caldria apujar la taxa''.El tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal, Ramon Montserrat, ha explicat que d'impropis, en recollida d'envasos, la comarca està al 40% i es vol baixar aquest índex, almenys al 30%. En fracció orgànica, el reciclatge està al 15% i també es vol baixar fins al 12 o el 10%. Segons Montserrat, a la comarca hi ha la ''dinàmica general'' de no copsar els contenidors d'envasos. ''Fins hi tot s'hi tiren bosses senceres de rebuig'', ha remarcat, una pràctica que malmet la feina ben feta d'altre veïns i per això el lema de la campanya és ''No embrutis la feina dels altres''. La campanya ha estat encarregada a l'empresa especialitzada Ecoestudi i va a càrrec d'una educadora social que voltarà en bicicleta per tots els pobles de la comarca per ajudar, informar i comprovar que la gent fa bé el reciclatge.

Anar al contingut