Caminando Fronteras denuncia que s'impedeix a Salvament Marítim que rescati migrants
Rescat de migrants arribats en patera per part de Salvament Marítim (EFE)

Caminando Fronteras denuncia que s'impedeix a Salvament Marítim que rescati migrants

L'ONG calcula que el 2018 i en el que portem de 2019 han mort 1.024 migrants intentant arribar a Espanya en patera

RedaccióActualitzat

L'ONG Caminando Fronteras ha fet públic aquest dimarts l'informe "Vida a la necrofrontera", en què qüestiona com està intentant Espanya controlar les migracions que li arriben.

Aquest informe, que també dona veu a migrants que han patit els obstacles per arribar a Europa, agrupa les dades de naufragis i morts del 2018 i el que portem de 2019.
 

1.024 morts, només 200 cadàvers recuperats

Calculen que almenys 1.024 persones han mort en setanta naufragis intentant travessar el mar per arribar a Espanya. S'han recuperat 200 cadàvers, només un de cada 5, i la resta han desaparegut.

Segons aquesta ONG, a més, la majoria d'aquests cadàvers no s'han identificat, sinó que han acabat enterrats a Algèria, el Marroc o Espanya en tombes sense nom.

La majoria de les víctimes, 823, han mort en l'anomenada ruta d'Alborán. A l'estret de Gibraltar són 189 morts, sis a la ruta de les Canàries i dues persones a la tanca de Melilla.

En la presentació de l'informe, feta aquest dimarts a Madrid, els responsables han afirmat que l'han fet en "un context de criminalització terrible" contra les organitzacions que defensen els migrants:

 


 

Salvament Marítim "causa mort a la frontera"

L'activista Helena Maleno, fundadora de Caminando Fronteras, abans de la presentació de l'informe ha afirmat al programa "Els matins" de TV3 que totes aquestes morts no són precisament accidentals.

Segons Maleno, Salvament Marítim, que depèn del Ministeri de Foment, ja no rescata els migrants que arriben en patera:

"Els companys i companyes de Salvament Marítim estan treballant en condicions terribles des de l'estiu del 2018. Se'ls està obligant a no defensar el dret a la vida de les persones que venen en patera. Estem convertint una entitat pública en un element que causa mort a la frontera."

Maleno ha assegurat que el problema és que no s'estan tenint en compte els drets humans dels migrants, sinó que els esforços es centren a impedir la seva arribada.

En aquest sentit, ha afirmat que, en els naufragis en què hi ha supervivents, els apliquen directament la llei d'estrangeria i acaben a la comissaria, en comptes d'activar el protocol de víctimes de tragèdies.
 

L'informe de Caminando Fronteras reclama precisament això, que se'ls apliqui aquest protocol, i també que es millorin els sistemes de recerca de les víctimes de naufragis de pateres.

També que hi hagi un esforç real per localitzar els cadàvers i identificar-los, amb bases de dades internacionals que ho possibilitin.
 

El negoci de la frontera

Però, abans de tot això, i per evitar que hi hagi més víctimes, reclama que s'eliminin totes les mesures que posin el control per sobre dels drets dels migrants.

L'informe també denuncia que el control de fronteres s'ha convertit en un gran negoci del qual s'estan beneficiant, precisament, les empreses que venen armes als països en guerra i provoquen així les migracions.


La immigració mitiga l'envelliment

D'altra banda, l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE, ha fet públiques aquest dimarts dades sobre la població del 2018 que mostren que la immigració ha compensat la baixada de la natalitat a Espanya.

D'aquesta manera, l'any passat van marxar d'Espanya més de 309.000 persones, i en van entrar 643.000, un saldo positiu de 333.000 persones.

D'altra banda, van haver-hi 367.000 naixements i 423.000 morts, 56.000 persones menys, de manera que la població total va augmentar en 270.000 persones, l'augment més alt des del 2008.

D'aquesta manera, malgrat els estigmes que arrossega, la immigració és el fenomen que continua mitigant l'envelliment de la població.
 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut