Londres

Cameron, nou primer ministre britànic amb el liberal Clegg de número 2 de l'executiu

El conservador David Cameron és el nou primer ministre del Regne Unit i governarà amb el suport dels liberaldemòcrates de Nick Clegg. Cameron ha acceptat l'encàrrec de formar govern que li ha traslladat la reina, Isabel II, al palau de Buckingham, poc després que el laborista Gordon Brown ha presentat la dimissió. Els fets s'han precipitat i Cameron, després de visitar la reina, s'ha desplaçat fins al número 10 de Downing Street, la residència oficial del primer ministre, per anunciar el pacte de govern. Ara ha promès treballar amb els liberaldemòcrates per "aconseguir el govern fort" que necessita el Regne Unit. Passada la mitjanit s'ha confirmat que Clegg és el nou viceprimer ministre britànic.

Actualitzat
David Cameron ha entrat a Downing Street per primera vegada des que la reina l'ha ratificat en el càrrec poc abans de les 10 del vespre d'aquest dimarts. D'aquesta manera, s'ha oficialitzat el retorn dels "tories" al govern del Regne Unit des que John Major va deixar de ser primer ministre, el 1997. 

Relacions públiques de professió, Cameron té 43 anys i és el primer ministre britànic més jove en gairebé 200 anys. Ha accedit al càrrec després de la victòria del seu partit a les eleccions del 6 maig, encara que no van obtenir majoria absoluta

En el primer discurs davant del número 10 ha confirmat l'acord per governar amb els liberaldemòcrates, una entesa que s'ha confirmat després de la dimissió de l'exprimer ministre Gordon Brown i del fracàs de les converses entre els laboristes i els liberaldemòcrates. 

Cameron ha afirmat que tant ell com el líder liberal Nick Clegg volen "deixar de banda les diferències de partit per aconseguir el govern fort que necessitem" i treballar "pel bé comú i l'interès nacional". 

Cameron, que ha agraït els anys de dedicació al servei públic de Gordon Brown, ha promès afrontar els principals problemes del Regne Unit i ha reconegut que haurà de prendre "decisions difícils", però ha afegit que confia que seran perquè vinguin "temps millors" per a la societat britànica.

Clegg, viceprimer ministre

Tan bon punt s'ha confirmat el pacte de govern han començat a circular les especulacions sobre el rol que assumiria Clegg en el nou govern. I, tal com ja s'intuïa, el líder liberal ha aconseguit ser viceprimer ministre, és a dir, el número 2 de l'executiu. 

A més, els liberaldemòcrates gestionaran quatre carteres del nou govern, segons ha confirmat l'Oficina del Primer Ministre en un comunicat. 
 
Cameron, el primer ministre més jove

Nascut el 1966, David Cameron es converteix en el primer ministre més jove en gairebé dos segles. Criat en una família de financers, Cameron va estudiar en les escoles i universitats més exclusives, a Etton i a la Universitat d'Oxford, on es va llicenciar en Filosofia, Política i Economia. El seu primer treball va ser al departament d'investigació del Partit Conservador, el 1988, on va ser promocionat fins a convertir-se en part de l'equip de l'exprimer ministre John Major. No va ser fins al 2001 que Cameron va arribar al Parlament britànic. El 2005 va assumir el lideratge dels "tories", un partit que el mateix Cameron presumeix d'haver modernitzat.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut