Imatge d'arxiu del primer ministre britànic, David Cameron. (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu del primer ministre britànic, David Cameron. (Foto: EFE)
Sant Petersburg

Cameron i Rajoy es troben a Sant Petersburg per llimar diferències en la crisi oberta sobre Gibraltar

El mandatari britànic ha aprofitat la cimera del G-20 per demanar la trobada i intentar buscar una solució a la polèmica d'aquest estiu entre Madrid i el Penyal, iniciada per uns blocs de formigó llançats al mar i atiada per uns estrictes controls fronterers. La posició d'uns i altres, però, són encara molt oposades.

RedaccióActualitzat
El primer ministre britànic, David Cameron, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es reuniran aquest divendres per parlar sobre la crisi oberta al voltant de Gibraltar en el marc de la cimera del G-20 a Sant Petersburg.

Fonts de La Moncloa han explicat que Mariano Rajoy va a l'entrevista, que es fa a petició de Cameron, amb la intenció de reiterar la posició espanyola en el conflicte, iniciat després que les autoritats del Penyal llancessin blocs de formigó al mar que impedeixen treballar als pescadors espanyols.

La resposta de l'executiu espanyol a la presumpta intenció gibraltarenya de construir un escull artificial, l'increment dels controls fronterers que provoquen cues quilomètriques i l'amenaça d'altres mesures, va posar en alerta el Regne Unit, que ha arribat a demanar l'enviament d'observadors europeus a la zona.

Madrid assegura que vol trobar una solució a la polèmica i nega que aquesta tingui res a veure amb la reivindicació històrica de la sobirania del Penyal, malgrat les paraules del ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que aquesta setmana va dir que "Gibraltar és i ha estat i serà una prioritat nacional".

Des del Penyal, el ministre principal, Fabian Picardo, no deixa d'atiar el foc. Aquest divendres ha acusat el govern espanyol de crear un ambient prebèl·lic i ha mantingut que els blocs de la polèmica no es retiraran encara que ho ordeni David Cameron perquè, diu, "no té potestat per fer-ho".
Anar al contingut