Calvo, sobre José Antonio Primo de Rivera: "És una víctima"
Carmen Calvo diu que José Antonio Primo de Rivera es quedarà al Valle de los Caídos (EFE/Cati Cladera)

Calvo, sobre José Antonio Primo de Rivera: "És una víctima"

Un cop exhumat Franco, la vicepresidenta espanyola ha dit que les restes del fundador de la Falange continuaran al Valle de los Caídos de "manera discreta"

RedaccióActualitzat

Carmen Calvo ha afirmat que, després que s'hagin exhumat les restes de Francisco Franco, les restes de José Antonio Primo de Rivera continuaran al Valle de los Caídos.

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions ha explicat que les despulles del fundador de la Falange, afusellat el 1936, haurien de seguir en aquesta basílica perquè "és una víctima" de la Guerra Civil. Ha puntualitzat, però, que la tomba hauria d'estar en un lloc "discret".

"José Antonio Primo de Rivera és una víctima. En els informes que tenim dels experts, la principal qüestió en relació amb el Valle de los Caídos, era la presència del dictador en una tomba que propiciava l'enaltiment. José Antonio és víctima i podrà estar en aquest lloc d'alguna manera, òbviament discreta, perquè forma part de les gairebé 34.000 víctimes que hi ha allà, dels dos bàndols."


En declaracions a TVE, Calvo ha destacat que, més enllà de la ubicació que ha de tenir la tomba de Primo de Rivera, el govern espanyol en funcions "té ara moltes coses per fer en matèria de memòria històrica al Valle de los Caídos en relació amb el que ens han dit els experts."

Les restes del fundador de la Falange no abandonaran el Valle de los Caídos (Reuters/Jon Nazca)

La vicepresidenta espanyola s'ha mostrat especialment indignada amb la posició crítica de Podem, i concretament de Pablo Iglesias, sobre la cerimònia d'exhumació del dictador Franco:

"Que l'esquerra, que una part de l'esquerra espanyola no hagi estat a l'altura de sentir satisfacció perquè finalment Franco no està en el Valle de los Caídos... senzillament, no hi ha qui ho entengui, no hi ha qui ho entengui."

 

Calvo: "Sánchez no pot parlar amb Torra com si res estigués passant"

Sobre la situació a Catalunya, Carmen Calvo ha subratllat que no hi haurà 155 sense estar plenament justificat. En tot cas, ha insistit que Pedro Sánchez no vol parlar amb Quim Torra perquè es considera que el president de la Generalitat no ha condemnat la violència:

"El president en funcions no pot en aquest moment, amb els dies que hem viscut, tan complicats des del punt de vista de la tranquil·litat, de la convivència a Catalunya, parlar com si res estigués passant amb qui està encapçalant les manifestacions i no condemna la violència, i posa en el punt de mira als mateixos Mossos."

"Això és molt excepcional, això no passa cada dia. Ha de tenir fonament perquè es pot tornar en contra del govern que l'utilitzi. Un termini de temps molt delimitat. I compte amb alterar l'ordre constitucional, que és respectar també les autonomies polítiques. Ara tenim un full de ruta molt més important amb aquesta sentència, però repeteixo, quan hi hagi fonament jurídic."

 

ARXIVAT A:
PSOEFrancisco FrancoMemòria històrica Procés catalàJudici procés
Anar al contingut