Calvo obre la porta que hi hagi un "coordinador" a les converses amb la Generalitat
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, aquest dimarts a la tarda al Senat (EFE)

Calvo obre la porta que hi hagi un "coordinador" a les converses amb la Generalitat

Actualitzat

El govern espanyol accepta que, a la taula de diàleg polític sobre la situació a Catalunya, hi hagi la figura d'un "coordinador" que "pugui prendre nota i convocar" a les reunions entre executius.

Als passadissos del Senat, però, la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha rebutjat que aquesta figura es pugui considerar un "mediador":

"No fan falta mediadors, ni per al govern ni per al Partit Socialista. En tot cas, algú que pugui prendre nota, que pugui convocar, que ens pugui coordinar, perquè evidentment hi intervenen diferents partits. Però no calen mediadors per ser dins de la llei, practicant constantment el diàleg en democràcia. Hem de tenir prou maduresa per entendre que aquest problema que hem heretat de l'anterior govern no pot estar constantment dins l'àmbit judicial."

Dimarts al matí, en una entrevista a TV3, Miquel Iceta havia dit que veia possible un mediador neutral a les converses entre els governs, com reclamaven els independentistes.

"Que hi hagi algú que doni fe del que es parla. Que digui: 'S'ha parlat d'aquests temes i s'ha arribat a aquests acords i aquests han quedat sobre la taula.' Això és possible. Això és una negociació que estan portant els dos governs. Pel que jo sé, s'està parlant de tot, i això també és una possibilitat, sí."

A la roda de premsa posterior al Consell de Govern, la portaveu del govern català, Elsa Artadi, també ha vist de bon ull aquesta opció.

Calvo ha negat que aquest gest pugui ajudar a desbloquejar la negociació dels pressupostos, el mateix dia que Esquerra ha formalitzat la seva esmena a la totalitat, una esmena que el PDeCAT podria presentar els propers dies.

Borrell amenaça de "suspendre la teràpia de l'ibuprofèn"

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha reconegut que, si no es produeixen avenços en el diàleg obert a Catalunya, s'haurà de "suspendre" el que ha anomenat "teràpia de l'ibuprofèn", que va posar en marxa el govern Sánchez per rebaixar tensió.

El cap de la diplomàcia espanyola ha assegurat que l'executiu no farà "cap concessió" al marge de la Constitució i ha admès que, si l'independentisme posa condicions "impossibles", caldrà suspendre la política de distensió. Entre aquestes condicions "impossibles", Borrell ha citat l'exigència de reconèixer el dret a l'autodeterminació o la sol·licitud de posar en llibertat els dirigents independentistes empresonats.

PP: "Això significa trair Espanya"

El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ha dit a Calvo que acceptar "un verificador en les negociacions és com reconèixer que hi ha un conflicte internacional, reconèixer sobirania a l'altra part i vulnerar la Constitució":

"Ho dic amb dolor: això significa trair Espanya."

A la sessió del Senat, Cosidó ha insistit que la voluntat de Sánchez de continuar a La Moncloa no es pot fer qüestionant la sobirania nacional i que la "minoria" parlamentària que té no li dona "legitimitat" per asseure's en una taula a "negociar en nom d'Espanya, quan la majoria d'espanyols no s'hi sent representat".

En la mateixa línia, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ho ha qualificat d'"humiliació intolerable per a Espanya":

 

ARXIVAT A:
Procés catalàPressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut