Calviño obre la porta a apujar el salari mínim si es manté la recuperació a la tardor
Nadia Claviño, ministra d'Afers Econòmics, en la roda de premsa després del Consell de Ministres (Europa Press / E. Parra)

Calviño obre la porta a apujar el salari mínim si es manté la recuperació a la tardor

La ministra d'Economia ha dit que el govern espanyol ho estudiarà al setembre si es manté la tendència de consolidació dels llocs de treball i la reducció dels ERTO

El govern espanyol estudiarà al setembre la possibilitat d'apujar el salari mínim interprofessional (SMI) aquest any. La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Claviño, ha obert la porta a augmentar-lo aquest 2021 si la tendència "molt positiva" que registra el mercat de treball es manté durant l'estiu i a principis de la tardor es recuperen els nivells d'ocupació previs a la pandèmia.

"Al setembre veurem si és possible reprendre el camí de creixement del salari mínim interprofessional en que estàvem fins a l'arribada de la pandèmia, i acordar una alça per als mesos finals de l'any que ens permeti continuar avançant cap a l'objectiu del 60% del salari mitjà que ens hem fixat per al final de la legislatura."


Calviño ha assegurat, en la roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres, que "tot el govern" espanyol està "absolutament compromès amb l'augment de l'SMI i la millora de les condicions laborals".

Aquesta qüestió ha generat tensions entre els socis de la coalició, ja que Unides Podem pressiona perquè s'augmenti aquest any i el PSOE demana esperar a la consolidació de la recuperació econòmica.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va reclamar l'augment per aquest mes de juliol apel·lant a tenir la "mateixa valentia" que el govern espanyol va tenir per indultar els presos independentistes, però, el mateix dia, Calviño va refredar les expectatives.

 

Recuperació de l'ocupació

L'escenari que dibuixa la ministra Calviño és més positiu que l'abril passat que retardava les previsions de recuperació. Ara, amb la consolidació dels llocs de treball, no descarta que es pugui tornar a apujar el salari mínim interprofessional. Per a aquest mes de juliol es preveu una recuperació de més del 90% de l'ocupació que es va perdre l'any passat arran del xoc de la pandèmia, ha dit la ministra, i a la tardor es preveu assolir nivells d'ocupació del febrer del 2020.

També ha apuntat que després d'arribar al màxim d'un milió de persones en ERTO, els treballadors acollits a aquest mecanisme s'han anat reduint de manera sostinguda fins a situar-se al voltant dels 340.000, dels quals un terç estan en un ERTO a temps parcial.

 

Sostre de despesa

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa per als pressupostos de l'Estat de l'any que ve, uns pressupostos expansius amb 196.000 milions d'euros, que incorpora una part dels fons europeus de recuperació. El govern espanyol manté les previsions de creixement econòmic del 6,5% per a aquest any i del 7% per a l'any que ve, la taxa d'atur al 14,1% i l'objectiu de dèficit al 5%.

 

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatEconomia de butxacaAtur
Anar al contingut