Un home passa per davant d'una oficina del SEPE, a Madrid (Europa Press / Óscar Cañas)
Un home passa per davant d'una oficina del SEPE, a Madrid (Europa Press / Óscar Cañas)

Calviño critica el sou dels directius bancaris l'endemà de l'anunci d'ERO a CaixaBank

Sumant l'ERO de CaixaBank als que plantegen Santander i BBVA, el sector de la banca podria acomiadar al voltant de 18.000 persones aquest 2021

Actualitzat

El govern espanyol ha demanat a CaixaBank "minimitzar" la pèrdua de llocs de treball, després de l'Expedient de Regulació d'Ocupació anunciat aquest dimarts, que podria afectar més de 8.200 treballadors de l'entitat.

La vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Nadia Calviño, demana "actuar amb responsabilitat" als directius de la banca, que aquest any podria acomiadar al voltant de 18.000 persones a tot l'estat, amb expedients plantejats també al Santander o el BBVA.

Després de l'absorció de Bankia, l'Estat ha esdevingut el segon principal accionista de Caixabank. I Calviño demana "buscar alternatives" i fer tot el possible per minimitzar l'impacte en la plantilla. Reconeix que el sector, en general, es troba en un procés de reconversió, però, al mateix temps, ha qualificat "d'inacceptables" els "alts sous i primes" que cobren els directius de banca. Segons la ministra d'Economia, és una preocupació que el govern espanyol ha traslladat tant a les mateixes entitats com al Banc d'Espanya.

 

Nadia Calviño, al Congrés, al costat de Yolanda Díaz
Nadia Calviño, al Congrés, al costat de Yolanda Díaz (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

Calviño creu que la destrucció d'ocupació representa una "pèrdua de valor i capital humà que simplement Espanya no es pot permetre". Les paraules de la ministra representen un canvi de to, més dur, respecte a la primera reacció del govern espanyol.

Després del Consell de Ministres de dimarts, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va dir que lamentava la retallada de plantilla, però insistia que s'ha d'emmarcar en un procés de reestructuració que ja havia començat abans de la pandèmia del coronavirus. I també assegurava que, per separat, Caixabank i Bankia potser s'haurien vist obligades a plantejar retallades de plantilla "superiors" a l'anunciada.

 

Sectors en reconversió

Més de 18.000 persones podrien veure's afectades per expedients de regulació d'ocupació en el sector bancari. A banda de l'ERO de CaixaBank, un dels més grans de la història del sector financer espanyol, també hi ha un ERO en marxa al Santander, que afecta més de 3.500 treballadors; al BBVA, que podria ser d'unes 4.000 persones, i al Sabadell, amb 1.800 afectats.

El sector bancari ho justifica per la reconversió digital i, de fet, no és l'únic que està immers en aquest procés. Si repassem els principals ERO en marxa, els grans comerços podrien reduir plantilla en unes 5.300 persones, amb els casos destacats d'El Corte Inglés, amb més de 3.500 treballadors, o H&M, amb uns 1.100 llocs de treball afectats. En el cas del comerç, la pandèmia ha accelerat una transició cap al model digital i de vendes online.

L'automoció també està immersa en una reconversió industrial cap al cotxe elèctric, planteja uns 5.000 acomiadaments, començant pels més de 2.500 de Nissan o els 630 de Ford al País Valencià, però també els 500 d'Acciona o els més de 600 de les plantes de Robert Bosch a Castellet i la Gornal i Lliçà d'Amunt.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBanca
Anar al contingut