L'aparcament del pavelló de Sant Antoni de Calonge, punt de trobada de botellons (ACN / Xavier Pi)

Calonge denuncia la fuga de turistes després de 35 botellons en un cap de setmana

El municipi reclama solucions a Interior i Salut perquè els apliquin el toc de queda com als municipis veïns i acabar amb l'efecte crida

L'Ajuntament de Calonge reclama solucions a la situació "insostenible" que ha provocat l'efecte crida per no tenir toc de queda al municipi: 35 botellots durant el cap de setmana, 442 serveis policials, 50 denúncies i dos robatoris amb força.

Aquest municipi del Baix Empordà, situat entre Palamós i Platja d'Aro, es converteix en el punt de trobada de molts grups de joves quan tanquen els bars i locals d'oci de les localitats veïnes, que tenen toc de queda.

Una "allau" de joves, diu l'alcalde Jordi Soler, han vingut a fer-hi festes il·legals, s'enfronten a la policia i fan destrosses allà on es concentren. I el pitjor de tot, afegeix, és que la situació ja ha comportat cancel·lacions i fugida de turistes, diu Soler, que exigeix solucions a la Generalitat.

"La situació és del tot insostenible; no treu cap que siguem el pol d'atracció dels botellots. Si això no s'arregla, perdrem totes les reserves."

A primera hora d'aquest matí l'alcalde ha tornat a trucar a Interior per exigir el confinament nocturn.

L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, amb hotelers de Sant Antoni (ACN / Xavier Pi)

Soler assegura que no tenen "més mitjans per fer-hi front". De matinada, s'augmenten a 7 les patrulles quan abans n'hi havia una. Soler diu que "l'única manera d'aturar aquesta allau de gent vandàlica" és que el Procicat rectifiqui. I que aquest cap de setmana vinent els confinin o bé s'aixequi el toc de queda als municipis del voltant --Platja d'Aro i Palamós--.

"Ho he demanat per activa i per passiva", recorda Soler, que aquest dilluns també ha parlat amb el delegat d'Interior a Girona, Jordi Martinoy, i espera fer-ho en breu amb responsables de Salut i del govern.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, des de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada, ha avançat que no és bo que hi hagi tanta interacció, especialment de matinada, que és quan s'està més relaxat i no es prenen mesures. D'altra banda, assegura que cal estar "atents" per impedir que la Covid sigui "l'excusa" per "seguir retallant drets i llibertats". Aquesta tarda hi ha la reunió de la comissió de control, però Argimon no ha volgut avançar si enduriran o no les restriccions.

A Calonge no són els únics, altres municipis sense toc de queda reclamen mesures. Palafrugell tampoc ha donat l'abast per controlar les festes il·legals. Aquesta matinada també ha hagut de frustrar un nou botellot al paratge Boet, on han posat 24 denúncies. I dissabte van haver de fer el mateix.

A Regencós, també al Baix Empordà, també han posat el crit al cel després d'un botelló de 500 persones.


35 botellots a Calonge
           
Grups d'entre 100 i 150 joves bevent i fent xivarri, que venen d'arreu de la demarcació, que increpen els veïns i turistes, que causen destrosses i que es mouen d'una banda a l'altra de Sant Antoni. Els joves s'han concentrat a la zona del passeig de Sant Antoni, però quan la policia els feia fora es desplaçaven més cap a l'interior. La matinada de diumenge, l'epicentre va ser l'aparcament del pavelló.

Entre les nits de divendres i diumenge, la policia local ha arribat a fer fins a 442 serveis, s'han rebut 232 trucades a centraleta per queixes relacionades amb botellots i els agents, en coordinació amb els Mossos, n'han hagut de dissoldre fins a 35. A més, hi ha hagut dos robatoris amb força.

El passeig de Sant Antoni es va omplir de grups fent botellots aquest cap de setmana (ACN / Xavier Pi)

La policia local ha aixecat 45 actes per fer botellot i ha interposat cinc denúncies més per consum de drogues. A més, han fet quinze comissos d'alcohol.

Jordi Soler explica que, en general, els joves que arriben a Calonge comencen la nit a Platja d'Aro, que sí que té toc de queda, i que quan allà tanquen bars, és quan es desplacen fins a Sant Antoni per continuar la festa.

"Els joves estan en un estat etílic lamentable; rebem tot el bo i millor de cada casa. Gent a qui li agrada fer el que vol i destrossar-ho tot."

De fet, després de les destrosses al sistema de reg del passeig, l'Ajuntament ja porta quatre dies sense engegar els aspersors, per evitar que els qui fan botellot "juguin a futbol amb ells". Segons l'Ajuntament, valora els danys al mobiliari urbà dels dos últims caps de setmana en 60.000 euros.

Fugida de turistes

Soler explica, a més, que els botellots estan passant factura a hotels i apartaments de Sant Antoni. Perquè aquest cap de setmana ja hi ha hagut cancel·lacions i "bastanta" gent ha optat per marxar abans d'acabar les vacances.

"Tinc clar que si la cosa no se soluciona, es perdran totes les reserves; som en plena temporada alta, i això no ens ho podem permetre".

"Hem de mirar com sigui d'acabar amb aquesta situació de totes totes."


A Palafrugell, 24 denúncies

A Palafrugell, un altre dels pobles que no té toc de queda, aquest dilluns de matinada la policia local ha hagut de tornar a intervenir per evitar un nou botellot al paratge Boet. Aquí ja se'n va frustrar un la matinada de dissabte.

En aquest cas, els agents han trobat 9 vehicles a la zona amb 24 joves. Els han denunciat a tots. A més, al carrer Equador, han rebut l'alerta que també hi havia un grup de joves bevent i escoltant música. Quan la policia ha arribat, els nois han fugit, però els agents han comissat un altaveu que s'han deixat al lloc. Durant la matinada, també han aixecat tres actes més per consumir alcohol al carrer Tenerife i dues altres per pertorbar el descans veïnal.
         

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Toc de quedaPolicialTurisme
Anar al contingut