Califòrnia suspèn indefinidament la pena de mort

A Estats Units, hi ha 2.273 presos a l'espera que se n'autoritzi l'execució
Califòrnia suspèn indefinidament la pena de mort

Califòrnia suspèn indefinidament la pena de mort

A Estats Units, hi ha 2.273 presos a l'espera que se n'autoritzi l'execució
Actualitzat
TEMA:
Estats Units

A Estats Units hi ha 2.273 persones al corredor de la mort i, d'aquestes, 740 són a Califòrnia

L'estat de Califòrnia ha decidit suspendre indefinidament la pena de mort.

Aquest tipus d'execució és va reimplantar als Estats Units des del 1976, per bé que només la practiquen una vintena d'estats.

 Al país hi ha 2.273 persones al corredor de la mort. D'aquestes, 740 són a Califòrnia, l'estat on -per població- més n'hi ha.

Tot i això, a Califòrnia la pena de mort ha estat molt qüestionada pel sistema judicial.

La prova és que, des del 1976, només hi ha hagut 13 execucions i, de fet, des del 2006 a cap pres no se li ha aplicat la injecció letal, que és el sistema establert en aquest estat. 

 

 

Fent ús dels seus poders, el nou governador de Califòrnia, el demòcrata progressista Gavin Newsom, ha decidit aplicar una moratòria a la pena capital.

"Tenim dret a matar? Jo crec que no", ha dit.

En el seu cas era gairebé literal, perquè aviat havia de començar a autoritzar execucions de 25 presos que havien esgotat tots els recursos, i, per estadística, almenys un de cada 25 és innocent

 

 

El gest del governador és controvertit perquè, fa només dos anys, en referèndum, els californians van rebutjar abolir la pena de mort, i des de l'elecció de Donald Trump, hi ha hagut un repunt dels partidaris del càstig capital.

Avui, el 54% dels nord-americans encara hi donen suport

Per als seus detractors, però, el pas de Califòrnia és molt important ja que, en ser l'estat més important i poblat, estableix un precedent perquè la meitat dels estats que encara la practiquen s'hi repensin, i a la llarga, els Estats Units deixin de ser l'únic país occidental que aplica la pena de mort.

ARXIVAT A:
Estats Units