Bilbao

Calatrava denuncia l'Ajuntament de Bilbao per una passarel·la d'Isozaki que perllonga el seu pont Zubi Zuri

Bilbao assisteix aquests dies a una sorprenent polèmica entre dos grans noms de l'arquitectura: Santiago Calatrava i Arata Isozaki. El detonant ha estat una passarel·la que uneix el pont de Calatrava amb uns edificis d'Isozaki. L'arquitecte valencià ho ha considerat un atac a la seva obra i demana o que treguin la passarel·la o que l'indemnitzin. Ahir va denunciar l'Ajuntament.

Actualitzat
Avui tot han estat cares somrients i aplaudiments en la festa inaugural, al costat de la ria de Bilbao, del nou pas de vianants que permet l'accés al conjunt anomenat Isozaki Atea, format per unes escalinates i dos gratacels i que ha presidit el prestigiós arquitecte japonès Arata Isozaki. Però, darrere d'això, aquestes obres han originat una fortíssima polèmica i una veritable topada de titans de l'arquitectura.

La passarel·la és, en realitat, una prolongació del pont Zubi Zuri, que porta la firma del també reconegut Santiago Calatrava, per unir tots dos marges de la ria. L'arquitecte valencià està indignat. Ahir, va interposar una denúncia contra l'Ajuntament bilbaí per presumpte dany moral de les obres a la propietat intel·lectual sobre el seu pont. Els arquitectes bilbaïns que han dirigit la construcció no veuen cap atemptat a l'obra de Calatrava. 

Tot i que el pont Zubi Zuri és ara propietat de l'Ajuntament, els advocats de Santiago Calatrava reclamen que tot torni a l'aspecte original del pont o que s'indemnitzi l'arquitecte valencià. Insisteixen que no és una qüestió econòmica, sinó cultural i de protecció del dret d'autor, que consideren greument lesionat.

La inauguració del pont es va fer en ple "efecte Guggenheim" de Bilbao i quan la capital biscaïna va recórrer a firmes internacionals de prestigi com Norman Foster o Frank Gehry per renovar la imatge de la ciutat. Durant deu anys el Zubi Zuri no ha deixat de provocar problemes de relliscades. Ara el consistori amenaça amb una nova denúncia pels perjudicis contra Calatrava.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut