Plaça 1 d'Octubre de Calafell, que ara canviarà de nom (Ajuntament de Calafell)
Plaça 1 d'Octubre de Calafell, que ara canviarà de nom (Ajuntament de Calafell)
Calafell

Calafell canviarà el nom de la plaça 1 d'Octubre i abandonarà l'AMI

La plaça 1 d'Octubre passarà a denominar-se plaça de la Democràcia

RedaccióActualitzat

El ple de l'Ajuntament de Calafell ha aprovat abandonar l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i canviar el nom de la plaça 1 d'Octubre per plaça de la Democràcia.

Les dues iniciatives formen part d'una moció presentada pel PP al ple d'aquesta setmana. La moció dels populars ha rebut el suport dels 9 membres del govern del PSC i dels dos de Ciutadans.

En les eleccions del 26 de maig, el PSC va obtenir una àmplia representació a Calafell, amb 9 regidors, seguit d'ERC, amb 3 regidors, i Ciutadans que en va obtenir 2. També tenen dos regidors a Calafell Sumem i la CUP. Per últim, tant el PP, com En Comú Podem i UAM tenen un regidor cadascun.

La moció que demana substituir el nom de la plaça defensa el principi d'objectivitat del consistori i assegura que dedicar l'indret a la data del referèndum d'independència "instrumentalitzava l'ens local". La moció recull que "Calafell no hauria de tenir cap nom de carrer, avinguda o passatge que commemori actuacions reincidents contràries a resolucions del Tribunal Constitucional".

Pel que fa a l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència, els acords de la moció suposen abandonar l'AMI de forma retroactiva, de manera que caldrà revertir les aplicacions pressupostàries i acords relacionats amb el pagament de la quota dels anys 2016, 2017, 2018 i 2019.

La relació de Calafell amb l'AMI fa anys que està marcada per la polèmica, ja que l'estat espanyol va impugnar l'adhesió a l'associació feta el 2015. Els anys que ha durat el litigi judicial, l'Ajuntament ha estat pagant les quotes, però el passat mes d'abril un jutge va anul·lar l'adhesió. Segons el tribunal, la defensa d'un projecte polític supramunicipal no és competència d'un ajuntament.

Anar al contingut