Madrid

CajaSur rebrà 550 milions d'euros per evitar la fallida després de ser intervinguda pel Banc d'Espanya

CajaSur ha signat el seu propi certificat d'intervenció. La caixa cordovesa tenia fins al 21 de maig de termini per aprovar la seva fusió amb Unicaja, però finalment l'ha rebutjada. Arran de la decisió, el Banc d'Espanya ha decidit intervenir l'entitat perquè pugui continuar operant amb normalitat i "compleixi amb totes les seves obligacions enfront de tercers". L'organisme, dirigit per Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha substituït provisionalment els administradors de CajaSur per representants del fons de rescat, el FROB. El Banc d'Espanya ho justifica pels "problemes de viabilitat" que presentava i envia un missatge de tranquil·litat als clients de l'entitat. De moment, per evitar la insuficiència financera, el FROB injectarà immediatament 550 milions d'euros a CajaSur.

Actualitzat
CajaSur se suma a Caja Castilla-La Mancha (CCM) i ja és la segona entitat intervinguda per l'Estat. De fet, el camí de les dues té paral·lelismes. CajaSur, com CCM, ha estat intervinguda després de la fusió frustrada amb Unicaja, la primera entitat andalusa.

La caixa cordovesa, controlada per l'Església, ha exhaurit el termini per tancar la fusió i, en comptes d'executar-la, ha decidit aturar-la en sec. Davant d'aquesta decisió, el Banc d'Espanya ha executat la intervenció. L'organisme, dirigit per Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha substituït provisionalment els administradors de l'entitat per representants del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, el FROB. De moment, per evitar la insuficiència financera, el FROB injectarà immediatament 550 milions d'euros a Cajasur.

El consell d'administració de CajaSur s'ha fet enrere en l'últim instant. La falta d'un acord laboral ha estat el principal escull per a la fusió. La direcció d'Unicaja, per contra, sí que havia donat llum verda al projecte. De fet, les dues caixes havien subscrit un pla d'actuació econòmica i suports financers l'estiu del 2009 que ara queda en paper mullat.

Imatge de tranquil·litat

El FROB ha acordat "subscriure els recursos de capital necessaris perquè la caixa arribi a un coeficient de solvència superior al mínim legal i facilitar una línia de liquiditat que li permeti cobrir totes les seves necessitats". En altres paraules, el Banc d'Espanya garanteix el futur de l'entitat i assegura als clients que "poden estar totalment tranquils".

El govern andalús també ha transmès un missatge de calma. A més, la Junta d'Andalusia ha lamentat la decisió de CajaSur de rebutjar la fusió, ja que sempre ha considerat que la unió entre les dues entitats andaluses era la "millor opció per resoldre les dificultats econòmiques de l'entitat cordovesa" i suposaria, a més, un "enfortiment del sistema financer andalús".

El preu de la bombolla immobiliària

CajaSur és una entitat relativament petita que representa tot just el 0,6% dels actius del sistema bancari espanyol. És la tercera caixa andalusa per volum d'actius, després d'Unicaja i Cajasol, i la divuitena de l'Estat. Està controlada per l'Església i té la seu central a Còrdova. Feia un any que el Banc d'Espanya l'havia advertit de la necessitat de fusionar-se per redreçar els seus comptes.

L'entitat estava en situació d'insolvència amb unes pèrdues que al llarg del 2009 van sumar 600 milions d'euros. CajaSur patia les conseqüències d'haver apostat fort pel negoci immobiliari. Però fusionar-se amb Unicaja suposava suprimir 430 llocs de treball de CajaSur i rebaixar-ne els salaris, que són superiors als de l'altra caixa. Una opció que no agradava als sindicats, ni al consell d'administració de CajaSur, que a última hora ha rebutjat la fusió.

El "cas CCM"

El 29 de març del 2009 Caja Castilla-La Mancha era intervinguda. En aquest cas, hi havia hagut advertència prèvia, directament del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Caja Castilla-La Manxa havia tancat el 2008 amb guanys de 30 milions d'euros, un 87% menys que un any abans. Unicaja, que estudiava fusionar-se amb l'entitat manxega, va acabar declinant l'opció. La intervenció va evidenciar que l'entitat arrossegava pèrdues i que li havia faltat dotar millor les provisions.

Després d'un Consell de Ministres extraordinari, per via decret llei urgent, el govern va decidir fiançar l'entitat manxega a través del Banc d'Espanya amb avals del tresor que arribaven fins a 9.000 milions d'euros. A finals d'any s'anunciava que CajaSur es quedava amb Caja Castilla-La Manxa.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut