Clienta de les "caixes per xerrar" dels supermercats
Clienta de les "caixes per xerrar" dels supermercats (Jumbo)
Soledat

"Caixes per xerrar" i detectors de la soledat, l'aposta neerlandesa contra l'aïllament

Els Països Baixos han creat un projecte que inclou caixes del supermercat per mantenir una conversa o detectar la soledat amb el servei postal

La soledat és un problema que preocupa els països occidentals, i la Covid-19 posa de manifest la situació d'aïllament que viuen les persones, especialment la gent gran. A Holanda, entre el 54% i el 65% de les persones majors de 75 anys afirmen patir una "soledat total", d'acord amb el seguiment de dades de salut per a adults i gent gran dels Països Baixos. 

Per posar-hi remei i detectar els casos que es trobin en aquesta situació, el Ministeri de Sanitat, Benestar i Esport ha impulsat la Coalició Nacional contra la Soledat. El projecte compta amb la participació i el suport de grans organitzacions neerlandeses, com el conglomerat empresarial Unilever o l'empresa petroliera Shell.

La Coalició Nacional Contra la Soledat no s'atura en la seva lluita contra l'aïllament (Govern neerlandès)

Jumbo, una cadena de supermercats holandesos, és la creadora d'una de les mesures més innovadora d'aquesta iniciativa: les caixes de xerrar o "kletskassa". La proposta es basa en la creació de caixes lentes de supermercat per mantenir converses client-caixer i crear veritables connexions interpersonals. La cadena en va fer una prova pilot el 2019 a Brabant, província al sud dels Països Baixos, i ara es proposa crear-ne 200 més per al 2022.

Detecció precoç de la soledat

Una altra branca del projecte és la detecció de la soledat. L'empresa de paqueteria neerlandesa PostNL ha format una flota de 15 distribuïdors per detectar casos de soledat que trobin a Rotterdam, sense vulnerar la privacitat de les persones.

L'eslògan "un petit gest" de la Coalició mostra la voluntat de lluitar contra l'aïllament que pateix gran part de la població amb accions quotidianes com prendre un cafè amb un veí. Hugo de Jonge, ministre de la cartera de Sanitat, Benestar i Esport, afirma: "tothom pot fer alguna cosa per trencar la solitud dels altres".

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut