CaixaBank, el banc amb més clients d'Espanya després de la fusió amb Bankia

Els dos consells d'administració han aprovat la fusió de tots dos bancs, en què CaixaBank controlarà les tres quartes parts de la nova entitat

RedaccióActualitzat

Els consells d'administració de Caixabank i Bankia han aprovat la fusió de tots dos bancs. Aquest divendres presentaran a València els termes de l'acord en què CaixaBank controlarà les tres quartes parts de la nova entitat. Ara s'hauran de complir els passos formals que s'allargaran uns mesos, entre l'aprovació de la junta d'accionistes i les autoritzacions dels reguladors.

Han passat dues setmanes des que es va anunciar un matrimoni que es negociava al més alt nivell des de l'agost; un matrimoni que interessava als interessats i també als padrins.

I és que el govern espanyol s'havia de treure del damunt Bankia, per imperatiu del mandat europeu. El Banc Central Europeu vol que hi hagi fusions, i recordem que allà hi ha Luis de Guindos. I La Caixa fa molt temps que empaita la idea, el projecte, de consolidar-se com el banc amb més negoci a Espanya.

Encara s'ha de fer públic el preu exacte de l'operació, com es valoraran les accions de Bankia i quant en pot treure l'Estat. A grans trets un 30% serà de la Fundació la Caixa i al voltant del 15%, l'Estat, que hauria d'intentar vendre's les accions quan pugui recuperar part --una part molt minsa-- dels més de 22.000 milions d'euros de diners públics que va abocar en el rescat. Per això el FROB tindrà directament una persona amb veu i vot al consell d'administració de la nova entitat.


El banc més gran d'Espanya

La direcció del nou banc tindrà com a president l'actual president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri. I com a conseller delegat, Gonzalo Gortázar, que ara ja té aquest càrrec a CaixaBank. Seran els encarregats de tirar endavant la fusió i la nova entitat, que es dirà CaixaBank i abandonarà la marca de Bankia. Però la direcció efectiva, la gestió del negoci, estarà en mans de l'actual equip gestor de CaixaBank.

La seu oficial serà a València, però una altra cosa són els serveis centrals, el cervell del nou banc. En aquest cas, el centre de gravetat oscil·larà entre Barcelona o Madrid, com ja passar ara a la pràctica, perquè els organismes reguladors, els ministeris, i el sector financer són allà.

De les seves decisions depèn el futur de 44.000 treballadors.

Sigui com sigui, el que s'ha decidit és la creació d'un nou banc que serà el que més negoci i clients tindrà a Espanya. Ningú els guanya en això i en implantació. I és que el Santander i el BBVA són més grans, però fan una bona part del negoci fora d'Espanya.

La nova CaixaBank sumarà 664.000 milions d'euros en actius. És una astronòmica xifra de diners invertits, per exemple, en crèdits a la clientela. Representa el 24% del total d'actius de la banca a Espanya.

Pel que fa a fons de pensions, el banc fusionat gestionarà 37.000 milions d'euros, una tercera part de tota la massa de diners, de tot el patrimoni d'aquests fons al mercat espanyol. Un percentatge tan alt, aquest, que podria alertar les autoritats de la Competència.

Però tenir-ho pràcticament tot en un sol cistell també els exposa més, segons alguns experts, a l'evolució que pugui tenir l'economia espanyola.

Antoni Garrido, catedràtic d'Economia Aplicada Universitat de Barcelona, recomana:

"Fora bo que una entitat d'aquesta mida en el futur tingués un mercat més diversificat perquè si l'economia espanyola va malament al darrere també hi anirà el banc."


De fet, els dos bancs sumen una bona part de l'activitat que tenien les antigues caixes d'estalvis, que, a l'anterior crisi, es van haver de fusionar, primer, i reconvertir-se en bancs, després. Ara el nou banc que sorgeixi d'aquesta fusió encara mantindrà viu aquest tarannà.

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut