Sarah Everard, la dona assassinada pel policia d'Scotland Yard Wayne Couzens

Cadena perpètua per al policia britànic que va segrestar, violar i matar Sarah Everard

Els fets es van produir quan la dona tornava a casa després d'un sopar a Londres i el cas va generar un clam contra la violència masclista al Regne Unit

Juli Rodés AlmerActualitzat

Wayne Couzens, de 48 anys, agent de policia de Londres, ha estat condemnat a cadena perpètua, aquest dijous, pel segrest, la violació i l'assassinat de Sarah Everard, càrrecs dels quals ell mateix s'havia declarat culpable.

És la pena més severa del Codi Penal del Regne Unit, prevista per als crims més greus. Les persones condemnades a cadena perpètua no poden sol·licitar la llibertat condicional si no és per motius humanitaris excepcionals.

Everard, de 33 anys, executiva de màrqueting, va ser detinguda falsament per Couzens el 3 de març quan tornava caminant a casa després de sopar a casa d'uns amics al sud de Londres.

El seu cos va ser trobat una setmana més tard a un centenar de quilòmetres de distància, en una zona boscosa de Kent, al sud-est d'Anglaterra.

L'autòpsia va revelar que havia mort escanyada, i se sap que Couzens va utilitzar el cinturó del seu uniforme policial. Després, per desfer-se del cos, el va cremar i el va llançar a un estany.

Abans d'acabar admetent la seva culpabilitat, Couzens, casat i pare de dos fills, va explicar als seus col·legues que havia lliurat Everard, viva, a tres homes de l'Europa de l'Est.

Durant el judici, que ha durat dos dies, ha quedat clar que no hi havia cap relació prèvia entre la víctima i l'assassí.

Un testimoni ha explicat que va veure com Couzens emmanillava Everard, i fonts de la investigació sospiten que podria haver utilitzat l'excusa dels protocols anti-Covid per detenir-la falsament i poder segrestar-la.

Onada de protestes

L'assassinat d'Everard va commoure el Regne Unit i va fer esclatar protestes per exigir polítiques contra la violència masclista, i milers de dones van donar el seu testimoni a les xarxes socials explicant la seva sensació d'inseguretat i com havien passat por caminant soles pel carrer de nit.

També va ser molt controvertida l'actuació policial per dissoldre les manifestacions, fetes en ple confinament per la pandèmia.

En comunicar la condemna, el jutge Adrian Fulford ha remarcat que la mort d'Everard va tenir lloc en "circumstàncies particularment brutals" i ha relatat com Couzens va sortir a voltar per Londres amb un cotxe de lloguer per "caçar una dona sola per segrestar-la i violar-la".  

La comissària de la policia metropolitana de Londres ha dit que Couzens "ha portat vergonya" al cos (Reuters/Henry Nicholls)

La reacció de la cap de la policia: "Vergonya"

Després de la sentència, la comissària de la Policia Metropolitana, Cressida Dick, s'ha mostrat "fastiguejada, enrabiada i desfeta" pels crims de Couzens, ha reconegut que s'havia trencat el vincle de confiança amb la població i que Couzens "ha portat vergonya" a aquest cos.

Dick ha descrit Couzens com un "covard", ha dit que els seus crims van ser "una traïció brutal a tot el que representa la policia", i ha afegit: "Em sap molt de greu".

 

ARXIVAT A:
Regne UnitViolència masclistaPolicial
Anar al contingut