Geòrgia

Cadena perpètua per a tres homes blancs per "caçar" i matar un home negre a Geòrgia

Un vídeo que la policia va amagar durant mesos ha ajudat a condemnar els tres homes, que ara han d'afrontar un segon judici per delicte d'odi

RedaccióActualitzat

Gregory McMichael, de 66 anys, el seu fill Travis, de 35, i William "Roddie" Bryan, de 52 i veí dels primers, han estat sentenciats a cadena perpètua per l'assassinat el febrer del 2020 d'Ahmaud Arbery, un jove afroamericà de 25 anys que feia esport.

Un jurat format per una àmplia majoria de persones blanques els havia considerat culpables de l'assassinat al novembre. Ara el jutge del Tribunal Superior del comtat de Glynn els condemna a cadena perpètua sense possibilitat de llibertat condicional per a pare i fill. El tercer condemnat, William Bryan, podrà sortir en llibertat condicional quan hagi complert almenys 30 anys de presó.

El jutge ha estat contundent en la lectura de la sentència: "Ahmaud Arbery va sortir a córrer i va acabar corrent per la seva vida", ha dit abans de demanar a la sala un minut de silenci pel "cruel assassinat" del jove.

Ahmaud Arbery

L'assassinat d'Ahmaud Arbery va passar relativament desapercebut durant dos mesos. Tot aquest temps la policia local de Brunswick, a Geòrgia, va tenir en el seu poder un vídeo dels fets que havia enregistrat Bryan amb el seu telèfon.

Al vídeo es veu un jove negre vestit d'esport i desarmat que corre pel carrer perseguit per un cotxe. En una cruïlla, un altre vehicle l'espera amb dos homes blancs armats a dins, pare i fill. El jove els intenta esquivar però Travis McMichael baixa del cotxe armat amb un fusell i li dispara tres trets a boca de canó fins que Arbery cau mort a terra. El seu pare l'observa des de la part posterior de la furgoneta.

Aquest és el vídeo que va trigar més de dos mesos a sortir a la llum. La policia local de Brunswick, on havia treballat Gregory McMichael, no va informar de la seva existència:


Pocs dies després de fer-se públic el vídeo, la investigació de la mort d'Ahmaud Arbery va passar a mans del grup d'investigació de Geòrgia, que va detenir els tres implicats.

La defensa dels tres homes blancs va argumentar que els imputats pensaven que el jove negre era un lladre perquè l'havien vist de forma freqüent prop d'una casa en construcció del barri. Travis McMichael va assegurar que va disparar en defensa pròpia perquè Ahmaud Arbery el va atacar a cops de puny.

La fiscalia va desmuntar l'estratègia de la defensa quan va assegurar que Arbery no havia comès mai cap delicte i que els McMichael i Bryan no tenien cap motiu per detenir-lo.

Nova llei de delictes d'odi

Arran de la mort d'Ahmaud Arbery, l'Estat de Geòrgia ha promulgat una nova llei que penalitza els delictes d'odi. Una llei que no s'ha pogut aplicar en aquest judici.

Però la fiscal federal ha presentat càrrecs contra els tres condemnats per un crim d'odi racial, i hauran de sotmetre's a un nou judici, ara davant un tribunal federal. Els McMichael i William "Roddie" Bryan podrien ser ara condemnats a la pena capital si es confirma que van matar Ahmaud Arbery perquè era negre.

La família d'Ahmaud Arbery escolta la sentència pel seu assassinat a trets
La família d'Ahmaud Arbery escolta la sentència pel seu assassinat a trets (Reuters/Stephen Morton)
ARXIVAT A:
Estats UnitsRacismeDelicte d'odi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut