Cadena humana de dones que solidaritzen amb les que van entrar al temple hindú
Cadena humana de dones que solidaritzen amb les que van entrar al temple hindú
Kerala

Cadena humana de dones per la igualtat a l'Índia entre protestes fonamentalistes

L'entrada de dues dones en un temple hindú desferma la violència de la ultradreta i mostres de solidaritat

Actualitzat

Són quatre milions de dones fent una cadena humana de 620 quilòmetres a l'estat de Kerala, a l'Índia. Se solidaritzen amb les dues dones de 40 anys van entrar al temple hindú de Sabarimala.

Part de la població considera que van cometre un acte impur perquè estan en edat de menstruar, tot i que el Tribunal Suprem va aixecar la prohibició al setembre.

Per les activistes índies, que les dones pugin entrar al temple és "una victòria històrica".

Però pels més fonamentalistes, l'aixecament de la prohibició és un desafiament que ha desencadenat les protestes per tot el sud de l'Índia.

Hi ha hagut desenes de ferits, gairebé un centenar de vehicles destruïts i policies i periodistes, sobretot dones, atacats.

Els grups més conservadors han convocat una vaga a Kerala que ha acabat amb el tancament de negocis i oficines i ha afectat el transport públic.

 

El cap de govern de Kerala, del Parit Comunista de l'Índia, ha defensat l'entrada de les dues dones al santuari, escortades per agents policials vestits de paisà, després d'haver-ho intentat abans i haver estat obligades a renunciar-hi per un grup de manifestants.

En els últims mesos, desenes de dones han intentat sense èxit fer la peregrinació a Sabarimala, frustrades per centenars de devots i manifestants d'extrema dreta hindú.

La sentència del Tribunal Suprem va arribar després de la petició promoguda l'any 2006 per l'Associació de Joves Advocats, que es rebel·la contra una tradició centenària que considera que les dones en edat de menstruar són impures.

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
Anar al contingut