Cadena humana a Hong Kong pels drets i les llibertats en record de la Via Bàltica

Milers de persones formen files a diferents llocs de la ciutat en commemoració de l'acció que va unir dos milions de persones a les repúbliques Bàltiques

RedaccióActualitzat

Els activistes pro democràcia de Hong Kong han format una gran cadena humana contra el que consideren atacs als seus drets i llibertats fonamentals per part de la Xina. Milers de persones han format files a diferents llocs de la ciutat en commemoració dels 30 anys de l'anomenada Via Bàltica, que va unir uns dos milions de persones a les repúbliques Bàltiques en demanda de la independència de la Unió Soviètica. 

L'acció ha començat al vespre, a les vuit hora local. Els activistes han quedat a les estacions del metro de tres línies a l'illa de Hong Kong, a Kowloon i en els Nous Territoris. La convocatòria ha corregut per LIHKG, un fòrum utilitzat pels manifestants per organitzar aquest moviment antigovernamental.

 

 

Han batejat l'acció com a Camí de Hong Kong, però ha estat un gest de complicitat amb la Via Bàltic o la Cadena Bàltica del 23 d'agost de 1989. Llavors dos milions de persones d'Estònia, Letònia i Lituània es van unir i van formar una llarga fila en protesta per l'ocupació soviètica.

La Via Bàltica també va servir d'inspiració a la Via Catalana que el 2013 va unir de punta a punta el principat, uns 400 quilòmetres, amb 1,6 milions de persones.

 

 



Les peculiaritats de Hong Kong

A Hong Kong, una ciutat densament poblada, no ha estat fàcil fer la via. Els semàfors han tingut un gran protagonisme: els manifestants havien de deixar-se anar quan es posaven en verd i tornar-se a unir quan estaven en vermell.

 

Com als Països Bàltics i a Catalunya, un dels objectius ha estat cridar l'atenció internacional sobre la situació de Hong Kong. Els manifestants portaven cartells amb missatges en diferents idiomes: francès, japonès, alemany, italià i letó.

Les imatges s'han fet virals a través de la xarxa:

 

 

En l'acció han participat estudiants, oficinistes, nens i estrangers residents a Hong Kong. S'han sentit consignes com "Donar suport a Hong Kong, lluitar per la llibertat" i "Recuperar Hong Kong, la revolució dels nostres temps".

Els mòbils i les llanternes també han estat protagonistes, ja que la protesta s'ha viscut quan es feia de nit. Així s'ha vist en alguna punts la via:

Més enllà de la llei d'extradició

Ara, les protestes ja van més enllà de voler retirar la llei d'extradició amb Xina, que va ser a l'origen de la revolta. També volen democratitzar l'elecció dels seus dirigents. I és que l'elecció del governador es fa amb el vot d'un comitè de 1.200 persones que representen diversos estaments de la societat, i no per vot directe dels 3,8 milions de ciutadans censats.

ARXIVAT A:
XinaHong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut