Brussel·les

Cada eurodiputat disposa de més de 4.000 euros extres al mes que no ha de justificar

A més del sou i les dietes, els membres del Parlament Europeu reben aquests diners per despeses com el despatx, viatges o reunions, però ningú no ho controla

Marc LarroyaActualitzat

Un grup de 48 periodistes investiguen des de l'any 2015 el destí dels diners que reben cada mes els eurodiputats, 4.416 euros, en concepte d'ajuda extra i que no formen part ni del sou ni de la seva dieta d'ús personal.

Són diners que s'han de destinar a cobrir despeses relacionades amb la feina com a eurodiputats, com el despatx personal, viatges, reunions o publicacions, per exemple. En total, el pressupost del Parlament Europeu dedica 40 milions d'euros anualment a aquest concepte.

Cap control dels diners

Però aquesta institució no controla si els eurodiputats gasten aquests diners en aquests conceptes. La investigació del grup de periodistes ha trobat 250 "oficines fantasma", despatxos ficticis creats per eurodiputats suposadament per justificar despeses també fictícies.

L'ONG Transparència Internacional considera que l'opacitat actual s'ha d'acabar. Nicholas Aiossa, membre d'aquesta organització a Brussel·les, la relaciona directament amb casos de corrupció dels partits:

"Molts dels escàndols públics han passat durant anys de manera sistèmica en especial en partits com el Front Nacional de França o l'UKIP al Regne Unit a partir de les seves assignacions personals. És a dir que sí, hi ha hagut membres del Parlament Europeu que s'han aprofitat d'aquestes ajudes."

Notícia relacionada - juny 2018: Le Pen ha de tornar 300.000 euros al Parlament Europeu per contractar una assistenta

 

Els europarlamentaris volen mantenir l'opacitat

Però malgrat les peticions dels periodistes i dels grups de pressió, el Parlament Europeu ha votat reiteradament en contra de canviar la llei per acabar amb aquesta opacitat.

Davant la negativa, els periodistes que van destapar el cas van decidir presentar un recurs al Tribunal de Justícia Europeu, però aquest va avalar l'actual sistema.

La sentència va considerar que la publicació de les factures podria perjudicar la intimitat i la integritat dels diputats.

Notícia relacionada: 30 dies sense dietes per a l'eurodiputat que va dir que les dones han de cobrar menys

Els Verds Europeus volen control

La pressió dels periodistes va fer que el grup d'Els Verds Europeus obligués per escrit a tots els seus membres a guardar els rebuts de tot el que gasten d'aquesta partida. Alguns eurodiputats han decidit actuar a iniciativa pròpia i publicar els seus registres comptables desglossats.

Entre ells, els eurodiputats catalans Jordi Solé, d'Esquerra Republicana, i Ernest Urtasun. L'eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya Verds alerta que aquests diners no són cap sou extra:

"Crec que es poden publicar perfectament. No hem d'oblidar que estem parlant de diners públics i amb els diners públics s'ha de ser molt escrupolós i crec que els ciutadans tenen dret a saber com es gasten aquests diners. No se li està demanant a cap parlamentari que expliqui en què es gasta el seu sou."

 

PPE i PSE, reticents a la transparència

Els dos grans grups polítics que actualment dominen l'Eurocambra, el Partit Popular Europeu i gran part del grup socialista són sobretot reticents a fer canvis de la norma i lliurar els seus registres comptables.

L'eurodiputat del PSC, Javi López, assegura que ell sí que ha votat a favor de més transparència, però manté que no publicarà les seves factures fins que no es canviï la llei:

"Nosaltres el que fem és intentar treballar perquè el Parlament Europeu tingui normes més clares i més exigents. El que sí que fem és un control del que fa la delegació socialista de com es gasta, en què es gasta, i que es gasta en consonància amb les normes també exigents que té el Parlament Europeu. I després demanar que es canviïn les normes."

Un 99% s'ha negat a fer-ho públic

La periodista grega Maria Tsara, impulsora de la investigació, explica les dificultats que es van trobar quan van començar a investigar les ajudes:

"Vam intentar obtenir algunes respostes sobre aquesta partida, vam mirar de tenir accés als rebuts i a qualsevol comprovant, però el 99% de les respostes van ser negatives."

Esperances posades en la "pressió pública"

Tsara creu que ara els esforços s'han de centrar a aconseguir que l'opinió pública pressioni els partits:

"Penso que la pressió pública és molt important, el fet que mitjans de tot Europa reprodueixin i s'interessin per aquesta qüestió és important per als ciutadans que demanen cada vegada més transparència i justícia."

Aquestes assignacions als eurodiputats són l'única despesa que gestiona el Parlament Europeu de la qual no hi ha cap control.

El grup de periodistes espera que en les eleccions del maig vinent la pressió pública obligui els partits a posicionar-se davant una ciutadania que reclama cada vegada més transparència.

 
ARXIVAT A:
Unió EuropeaParlament Europeu
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut