Barcelona

Cada dia es denuncien 12 desaparicions de persones a Catalunya

No cal esperar 24 hores per denunciar una desaparició: la policia recomana fer-ho tan aviat com sigui possible per poder activar tots els recursos de recerca

RedaccióActualitzat

Avui, 9 de març, és el Dia Internacional dels Desapareguts. A Catalunya, cada dia es presenta una mitjana de 12 denúncies per desaparició davant els Mossos d'Esquadra: 4.450 en tot l'any 2018.

La gran majoria dels casos es resolen abans d'un mes, amb la persona localitzada, viva o morta.

Pel que fa als retorns voluntaris, el 86% dels desapareguts han tornat abans que es compleix una setmana de la presentació de la denúncia.

Malgrat això, encara hi ha 163 persones desaparegudes que no s'han trobat mai. En aquest moment hi ha cinc investigacions obertes en l'àmbit criminal de persones desaparegudes.

Altres dades: més de la meitat del total de desaparicions són persones que ja havien desaparegut en alguna altra ocasió. Una de cada tres desaparicions correspon a menors d'entre 13 i 17 anys.

Poc més de la meitat de persones desaparegudes té algun tipus de malaltia mental.


No cal esperar 24 hores

Els Mossos d'Esquadra insisteixen que és una llegenda urbana que calgui esperar 24 hores abans de denunciar una desaparició. Al contrari, recomanen no esperar a denunciar-ho perquè es puguin activar de manera immediata tots els recursos necessaris. No fer-ho, diuen, és perdre un temps molt valuós.

Així mateix és important que quan la persona ha estat localitzada es comuniqui a qualsevol comissaria dels Mossos per donar-la de baixa del sistema.

Pel que fa a la difusió de fotos dels desapareguts, la policia deixa la decisió final sempre en mans de la família, però ha recordat que "tan important és penjar la fotografia com treure-la" quan la persona ha aparegut.

 



Cinc investigacions de desaparicions obertes

En aquest moment hi ha cinc investigacions obertes en l'àmbit criminal de persones desaparegudes. Totes són d'homicidis amb ocultació posterior de cadàver.

Des del 2010, els investigadors han fet 30 investigacions d'aquest tipus. Han resolt 14 dels 19 homicidis amb ocultació posterior de cadàver, tres desaparicions per detencions il·legals perllongades en el temps i relacionades amb matrimonis forçats de residents d'origen estranger i 8 que finalment han acabat en casos de naturalesa no criminal.


Oficina d'atenció a familiars de desapareguts

El 2014 es va crear l'Oficina d'atenció a les famílies de les persones desaparegudes. Aquesta oficina disposa d'un telèfon de contacte per als familiars: 93 713 71 37. També disposen d'un correu electrònic: persones.desaparegudes@gencat.cat.

De l'1 d'abril del 2014 fins a l'1 de gener del 2019, el cos de Mossos ha rebut 19.808 denúncies per desaparició de persones de les quals s'han obert 741 casos per fer-ne seguiment.

Aquesta oficina fa suport psicològic a familiars de desapareguts, els ajuda a aclarir dubtes i a donar una primera resposta a les consultes jurídiques que puguin tenir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut