Operatiu de rescat dels dos espeleòlegs desapareguts en una cova de la vall de Soba (EFE/Govern de Cantàbria)

Troben sans i estalvis els dos espeleòlegs desapareguts en una cova a Cantàbria

La parella, de Castella i Lleó i amb molta experiència, s'havia apuntat a una activitat promoguda per l'oficina de turisme per fer la ruta de forma autònoma

RedaccióActualitzat

Els dos espeleòlegs, un home i una dona de Castella i Lleó, que havien desaparegut en una cova de Cantàbria, els han trobat aquest dilluns a la tarda vius i il·lesos en una part del complex de cavitats de la cova.

La notícia l'ha donada el tinent de la Guàrdia Civil Pablo Villabrille, portaveu de l'operatiu de rescat, que s'ha mostrat satisfet que els hagin trobat perquè "s'havien esgotat totes les zones de recerca":

"El resultat ha estat el desitjat, ara només els estan acompanyant, i surten pel seu propi peu."

Els dos espeleòlegs, d'uns 40 anys i amb força experiència, van entrar dissabte al migdia a la cova Garma Ciega-Sima del Sombrero de la vall de Soba, i n'haurien d'haver sortit diumenge al matí.

Com que no van aparèixer, es va activar un dispositiu de recerca que els ha buscat durant tota la nit de diumenge a dilluns per tot el recorregut marcat, des de l'entrada fins a la sortida.

No els van trobar en cap punt d'aquest recorregut, i per això els van començar a buscar per altres cavitats i trencalls de la cova per si s'haguessin equivocat de camí.

Per fer aquesta recerca, s'ha demanat ajuda a la Unitat Militar d'Emergència, el Grup de Rescat i Intervenció a la Muntanya i la Creu Roja, segons han informat des del servei d'emergències 112:

"S'han preparat dos equips de la UME, un en missió de recerca i un altre en missió de comunicacions, que entraran a la cova per inspeccionar zones que surtin de la travessia clàssica per si, per error, s'haguessin endinsat en un traçat no senyalitzat."


Activitat promoguda per l'oficina de turisme

La parella, un home i una dona de Valladolid i de Salamanca, es va apuntar a una activitat promoguda per l'oficina de turisme de Ramales de la Victoria, a través d'una empresa que els proporcionava el material d'accés per fer el recorregut de la cova de manera autònoma.

En veure que no sortien, es van activar els serveis d'emergències, que havien establert el punt de comandament al poliesportiu de La Gándara, a Soba.

L'alcalde de Soba, Julián Fuentecilla, havia explicat que la cova on van entrar té uns 20 quilòmetres, amb trams "molt díficils". Sortir-ne, ha afegit, requereix "molta tècnica" i "un gran nivell d'espeleologia", una experiència que tenen els dos desapareguts, per la qual cosa s'havia mostrat esperançat de trobar-los.

El president de Castella i Lleó també havia expressat la preocupació pels dos espeleòlegs en un missatge al seu compte d'X:


A la comarca hi ha més de 4.000 coves i cavitats, en un trajecte subterrani de més de 140 quilòmetres, que es poden visitar, segons l'oficina de turisme.

En l'operatiu hi participen grups d'emergències del govern càntabre, de la Guàrdia Civil, de la UME i de la Creu Roja (EFE/Govern de Cantàbria)
ARXIVAT A:
Cantàbria
Anar al contingut