Un agent amb jaqueta dels Mossos d'Esquadra observa com un grup format per Bombers i Agents Rurals puja la muntanya amb esquís
L'excursionista l'ha localitzat un equip de Mossos, Bombers i Agents Rurals (Mossos d'Esquadra)

Mor l'excursionista rescatat a prop de Vallter, que havia estat 24 hores desaparegut

Els cossos d'emergències l'havien localitzat colgat sota la neu a 400 metres de l'estació

RedaccióActualitzat

L'excursionista rescatat aquesta tarda al Ripollès ha mort un cop a l'hospital per la gravetat del seu estat.

Els Mossos i els Bombers l'han trobat aquest dilluns a primera hora de la tarda després de buscar-lo des d'aquest diumenge a la tarda.

Havia sortit a caminar a Setcases, al Ripollès, per la zona de Vallter i cap a les 4 de la tarda encara no havia tornat. En aquell moment, la família va alertar que l'home no havia tornat i se'n va iniciar la recerca.


Símptomes d'hipotèrmia severa

Segons han informat els Bombers, l'excursionista tenia símptomes d'hipotèrmia severa i es trobava en estat crític. En trobar-lo, estava colgat sota la neu.

Poc abans de dos quarts de quatre de la tarda, un equip de recerca format per efectius del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers, Mossos i Agents Rurals donaven l'avís de la troballa després d'excavar la neu d'una allau caiguda ahir a la zona de la Font d'en Xavier, al nord de l'estació d'esquí Vallter 2000.

Una estona abans, un dels gossos del Grup Caní de Recerca dels Bombers havia marcat l'indret.

També ha estat clau el senyal del telèfon mòbil, que s'havia localitzat entre el coll de la Marrana i el pic de la Dona. Aquest dilluns, un equip tècnic dels Mossos ha aconseguit acotar-lo en un espai molt concret fins on s'han desplaçat Mossos, Bombers i Agents Rurals. Encara avui el telèfon seguia obert i operatiu.

 

Operació complicada per baixar-lo

Pocs minuts després de descolgar-lo, els efectius han traslladat la víctima, primer en llitera i després en moto de neu, fins a les instal·lacions de l'estació d'esquí. 

El cap territorial del Servei d'Emergències Mèdiques atén els mitjans de comunicació des del parc de bombers de Camprodon
Bombers i el SEM han comparegut aquest dilluns a la tarda per explicar el dispositiu que ha permès localitzar l'excursionista (CCMA)

Un cop feta la primera atenció per part d'una unitat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), un helicòpter medicalitzat l'ha evacuat des de Setcases fins a l'Hospital Vall d'Hebron, on ha acabat morint.

Les darreres hores han estat marcades per un temps complicat a Vallter: ahir amb torb i avui amb fort vent i temperatures que han arribat a 31 graus sota zero de sensació tèrmica.


Ben equipat i coneixedor de la zona

L'excursionista era un veí de Camprodon de 48 anys que coneixia bé la zona i que es disposava a pujar al pic del Gra de Fajol, just a sobre del coll on van localitzar el senyal del telèfon.

Els Mossos han explicat que l'excursionista anava ben equipat. Segons els Bombers, pel lloc on se l'ha trobat -a tot just 400 metres de l'estació-, tot apunta que va intentar girar cua en veure que el temps empitjorava.

La nit ha estat marcada pel fred intens a la zona, amb temperatures de fins a 9 graus sota zero, i el torb, que ja aquest diumenge bufava i va obligar a tancar l'estació d'esquí de Vallter 2000.


Recerca durant tota la nit

Dues dotacions de Bombers han estat treballant en la recerca durant tota la nit en condicions molt dures i al matí s'hi han incorporat més efectius, també dels Mossos:

 

Operatiu aturat unes hores

L'operatiu l'han reprès uns 40 efectius dels equips de rescat, però s'han replegat cap a les 10 del matí perquè el mal temps feia gairebé impossible moure's sobre la neu.

Només han quedat uns quants efectius que han continuat la recerca, i cap a la 1 del migdia han tornat a pujar tots a la zona creient que s'havia perdut, malgrat que el mal temps continuava:


Gravació de l'excursionista

El senyal del telèfon mòbil que portava l'excursionista ha permès saber que havia estat en una zona coneguda com a Xemeneies.

L'aparell encara estava actiu aquest dilluns, però la zona que marcava el senyal tenia 4 hectàrees d'extensió, fins que els tècnics dels Mossos han aconseguit acotar-ho.

També les càmeres de l'estació d'esquí van gravar-lo a les 9 del matí d'aquest diumenge pujant cap al coll del Mantet, i per això creien que havia passat per una zona on hi va haver una allau.

El replegament ha servit per reorganitzar la recerca, que s'ha reprès a les 3 de la tarda, quan es preveia que el vent deixaria de bufar amb tanta força:


El buscaven sota una allau

Segons ha explicat Francesc Martínez, sergent dels Bombers que ha estat tota la nit treballant en la recerca, s'han concentrat en una zona on hi va haver una allau.

Un cop s'ha fet de dia, s'han dedicat a buscar altres possibles allaus on havia pogut quedar colgat o atrapat l'excursionista:

"Aquest matí el primer objectiu és identificar aquelles zones on pot haver-hi hagut desplaçaments de neu a causa d'acumulacions pel vent i aquests mecanismes que es produeixen a alta muntanya, per poder descartar altres possibles localitzacions."

Els accidents més greus, en aquesta època

Martínez ha explicat al programa "Els matins" de TV3 que els accidents més greus d'aquesta mena al Pirineu històricament han passat entre finals de novembre i principis de desembre.

Segons ha dit, això passa perquè és quan hi ha més canvis a la muntanya i quan l'arribada de la neu, el fred i el vent poden produir el torb, davant del qual els més experts queden indefensos:

"En el moment en què qualsevol imprevist, perquè t'agafa una allau, encara que sigui de dimensions petites, o perquè perds l'itinerari, o perquè agafes més fred del compte, en qualsevol situació d'aquestes que se surt de la normalitat som molt vulnerables, i la nostra capacitat de sortir d'allà és molt limitada."

Amics i familiars de la persona desapareguda s'havien afegit a la recerca i també alguns guies de muntanya.

Martínez ha explicat que l'estació Vallter 2000 els ha obert els remuntadors per poder fer la recerca amb més celeritat i també ha posat la cafeteria a la seva disposició.

També ha dit que aquest diumenge han hagut de fer dos rescats més a muntanya per les condicions meteorològiques, un a Port del Comte i un altre a la Peguera.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut